Válság a Wall Streeten (Too big to fail)

Ez a magyar címe annak az HBO-filmnek, amelyet most néztem meg, és kiválónak találtam. Mindenkinek, akit érdekel, hogy miként zajlottak a 2008 őszi pénzügyi válság legdurvább napjai, hogyan ment csődbe a Lehman Brothers, miként gondolkodtak a pénzügyminisztériumban, mit csináltak a nagy bankok és brókercégek vezetői javaslom, hogy nézze meg – magyar kiadásban is kapható DVD-n:
https://www.imdb.com/title/tt1742683/

Külön érdekessége a filmnek, hogy a szereplőket úgy válogatták össze, hogy kifejezetten hasonlítanak való életbeli megfelelőikre (pl. Bernanke, Paulson, stb.). A filmből is jól kiderül, ami egyébként egyértelmű – de sokan inkább az összeesküvéselméletekben hisznek – miszerint a politikában, gazdaságpolitikában kialakuló válaszok, történések sokszor egészen véletlenszerűek, és vállalatok, piacok sorsa múlhat egy összezördülésen, csúnya nézésen vagy félreértésen, tévedésen, tehát szó sincs előre elhatározott, nagy tervekről, és néhány ember mindenható hatalmáról. Egyszóval egy pörgős, élethű filmet csináltak, amiből még tanulni is lehet sokat!

Köszönet Istvánnak a DVD-ért!

Piacok: fogalmam sincs mit kellene csinálni most, így nem csinálok semmit. Nem túl megnyugtató, de nálam sokkal jobb befektetők is vannak ezzel így időnként:
You do things when the opportunities come along. I’ve had periods in my life when I’ve had a bundle of ideas come along, and I’ve had long dry spells. ” (Warren Buffett)

Elég sok jó hír jött ki, úgyhogy a piacokba belevenni valószínûleg késő, beleadni viszont talán korai (?). Egyetlen feltûnő dolgot látok csak: az olaj látványosan gyenge. Európai megmentés, Fed QE, és közel-keleti zavargások után nem arra számítanék, hogy csak 2-3 dollárral van feljebb, mint egy hónapja…

Forrás: zsiday.hu