Változik a bitcoin adózása

Három hónap sem telt el a bitcoin adózását tisztázó cikkünk megjelenése óta és máris (végre) változik az erre vonatkozó jogszabály.

A február végén megjelent cikksorozatban az Andersen segítségével tisztáztuk, hogy a bitcoinból (és egyéb kriptoeszközökből) származó nyereség után vaskos adót kell fizetnünk itthon. Mivel a magyar jogalkotó nem szabályozta a kriptoeszközök adózását (nem ismerte a jogszabály ezen eszközöket) ezért „egyéb jövedelemként” nemcsak a személyi jövedelemadót (15%), hanem a szociális hozzájárulási adót is meg kellett fizetni az ebből származó nyereség után. Vagyis a magánszemélyként megvett bitcoinom (realizált) nyeresége után 26,5% adót kellett fizetnem, ha nem akartam adót kerülni és esetleg izzadni egy adóvizsgálaton.

Épp a tegnapelőtti napon ezen gyakorlat tervezett változását jelentette be a Pénzügyminisztérium. A bejelentés alapján a 2022. január 1-től életbe lépő jogszabály szabályozni fogja a kriptoeszközök adózását. Így az ebből származó jövedelem már nem „egyéb jövedelemnek” fog minősülni. A bejelentés alapján a személyi jövedelemadó kulcsa ezáltal 26,5%-ról 15%-ra csökken. Azaz jövő évtől nagyon hasonlóan fog adózni a kriptonyereség a tőzsdén jegyzett részvényekből származó nyereségekkel. Személyi jövedelemadó szempontból szabályozott eszközzé válik a bitcoin (és más kriptoeszközök). Kis lépés ez a bitcoinnak, de nagy lépés a bitcoint tartó magyar magánszemélyeknek.

Sőt a jogalkotó célja a szürke jövedelmek fehérítése is. Így az elmúlt 5 év már realizált nyereségeinek (és veszteségeinek) bevallását is lehetővé teszi ugyanezzel a 15 százalékos kulccsal. Ergo, ha nem vallottad be a tavaly vagy az elmúlt 5 évben bármikor realizált nyereséged és így nem is adóztad le 26,5 százalékkal (vagy a 2020 előtti adóévekben ennél még magasabb adókulccsal), akkor jövőre bevallhatod 15 százalékos kulccsal és (végre) legalizálhatod az ezen keresett nyereséged. A veszteséget pedig azért lehet érdemes majd bevallani, mert azt be lehet majd számítani későbbi nyereségbe.

Jó lenne azt gondolni, hogy a korábban megjelent, komoly olvasottságot elérő cikksorozatunk verte az utolsó szöget a 26,5 százalékos adó koporsójába, de nagyobb az esély arra, hogy olyan méretűvé vált a kriptoeszköz-befektetések és az azokból származó nyereségek adókerülésénének mértéke Magyarországon az elmúlt időben, hogy ez már elérte a jogalkotó ingerküszöbét.

Azonban, ami az egyik oldalon könnyítés, az a másik oldalon szigorítást is jelenthet. Örülnünk kell annak, hogy a Pénzügyminisztérium látómezejébe kerültek a kirptoeszközök, hiszen csökkenhet az adó, de a másik oldalon feltételezhetjük azt is, hogy az ebből származó adókerülésre is élesebb szemmel fognak majd nézni a szabályozók a jövőben. Bár ma még nem tudjuk hogyan derülhetne ki, ha valaki nem vallja be a bitcoinból származó nyereségét, de a korábbi cikkünkben leírtak szerint nem is feltétlenül ma kell megoldania ezt a problémát a szabályozónak. Van rá hat éve a nyereség realizálásától számítva. Az pedig hosszú idő, ki tudja mennyire változik addig a kriptoeszközök átláthatósága és a NAV átvilágítási eszközei ezen a téren.

Fontos, hogy a jogszabályt még nem fogadták el, az még csak tervezet formában létezik. 2022. január 1-ig akár még változhat is (bár jó eséllyel komoly változás nem várható benne). Mégis érdemes lesz nyomon követni az eseményeket, mi is így teszünk majd.

Addig is nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon ez a jogszabályváltozás mennyiben fogja növelni a kriptonyereségek bevallási hajlandóságát Magyarországon. Ezért hadd tegyek fel a kedves olvasónak egy garantáltan anonim kérdést. Kérem, hogy csak akkor válaszoljon, ha van, vagy volt az elmúlt 5 évben kriptoeszközön elért nyeresége (nem baj, ha nem realizált).