Eljött az értékalapú részvények ideje?

Volt egy több évtizedes olyan időszak, amikor a jó stratégia az volt, hogy minden tőkepiaci esést meg kellett venni; részvényekben és kötvényekben egyaránt. Ha igazunk van, és a korábbi strukturális hozamcsökkenés megfordul, hozamemelkedésbe vált át, akkor egy olyan időszak jöhet, ami nagy volatilitást és oldalazást, tehát összességében alacsony befektetési nyereséget valószínűsít. Az infláció ellen küzdő monetáris politika várhatóan nem lesz barátja a befektetőknek azzal együtt sem, hogy infláció a következő fél-egy évben akár jelentősen mérséklődhet – nyilatkozta Móricz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója a TrendFM Prémium Kategória műsorában.

Durva átárazódás történt idén a globális részvény- és kötvénypiacokon egyaránt, így hosszabb távra tekintve elsősorban a fejlődő piacokon már látszik érték. Viszont a világgazdaság három legnagyobb régiója a recesszió szélén billeg vagy már recessziós állapotban van, így a rövid távú befektetési környezet továbbra is óvatosságra int.

Móricz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója

Az Egyesült Államokban alapvetően erős a belső kereslet, de nagyon gyorsan szigorodik a monetáris politika, csökken az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mérlegfőösszege, a drasztikusan emelkedő kamatok pedig negatívan hatnak a reálgazdaságra. Európa kapott egy hatalmas energiasokkot, így a következő félévben egy nagyon nehéz időszak várható, sok olyan szereplő van, aki nem lesz képes áthárítani a hirtelen megugró költségeit. Kína most éli meg, amivel a 2008-2009-es válságban a fejlett világ szembesült:

az ingatlanpiaci buborék úgy tűnik, kidurrant, és itt a világ legnagyobb eszközosztályáról beszélünk.

A kínai lakosság megtakarításainak jelentős részét képezi az ingatlanbefektetés, emellé pedig az elmúlt évtizedben számottevő tőkeáttétel és hitelbuborék épült ki, amit nehéz lesz kezelni egy tervutasításos gazdaságban.

A korábban nagyon jól teljesítő passzív, elsősorban növekedési papírokon alapuló befektetések helyett a jövőben az értékalapú részvények ideje és felülteljesítése jöhet el. A régióban a lengyel részvénypiac kifejezetten olcsó, hazánkban inkább a kötvények tűnnek izgalmasnak az eszközosztályok közül – hangsúlyozta a szakértő.

Az aktív befektetési alapok nagy része globálisan alulteljesítő ugyan, de nem mindegy, milyen piacon, mekkora versenykörnyezetben fektet be az aktív vagyonkezelő. A tágabb régiónkban – akár Görögországot, Törökországot beleértve – nagyon sok olyan részvény van, ami nem elég likvid, vagy nem publikál annyira transzparens jelentéseket, így felértékelődnek a menedzsment találkozók, az alaposabb fundamentális elemzések.

30-40 körüli egyedi befektetés már kellően diverzifikált portfóliót jelent, ami a kényszerlikvidálás kockázatát is jelentősen csökkenti. Magyarországon akár a TBSZ számlákkal összhangban lévő 5 éves futamidő mellett is nagyon nehéz zártvégű alapok értékesítése.

A teljes beszélgetést ezen az oldalon hallgathatják meg.

Private Banking Hungary: Móricz Dánielnek szavazott bizalmat a szakma

A privátbanki és vagyonkezelési szakma 2022-ben ismét megválasztotta a legkiemelkedőbb teljesítményű szolgáltatókat és szakembereket a Blochamps Capital Díjátadó ünnepségén.