“Továbbra is a value részvényekben láttok fantáziát?”

Az olvasói kérdésre Cser Tamás, a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője válaszol:

A value részvények – a múlt alapján – hosszú távon felül szokták teljesíteni a növekedési társaikat. Valószínűleg pszichológiai tényezők miatt a piac mindig preferálja az éppen jól teljesítő vállalatokat, azonban a „szerencse forgandó”, a gazdaságban hosszú távon erősek az átlaghoz való visszahúzó folyamatok (extraprofit elversenyződik).

Ezt az átlagos value felülteljesítést átírhatja, ha nagyon kedveltté válnak az értékalapú részvények, lecsökken az árazási diszkontjuk. Most épp az ellenkezőjét látjuk, ahogy a lenti ábrán látszik, történelmileg ritkán volt ennyire olcsó a value, az elmúlt 10 év nagy alul teljesítése miatt egyre kevesebben követik ezt a stratégiát. Ebből számunkra az következik, hogy várhatóan az átlagosnál jobban tudnak majd felülteljesíteni a következő 5-10 évben. Azaz hosszú távra tartva szerintünk továbbra is ez a legvonzóbb eszközosztály, a value részvények lehetnek a leginkább képesek érdemi reálhozamra.

Ennél rövidebb távon rengeteg egyedi tényező rángathatja a value részvények relatív teljesítményét, mint a gazdaság helyzete (e részvények ma átlagosan ciklikusabbak), infláció és kamat alakulása (magasabb kamatok leértékelik a növekedés relatív értékét), amiket nehéz előrejelezni. Rövid távon, gazdasági visszaesés esetén ez hátrányos lehet a value részvényeknek, ugyanakkor a következő éveket szerintünk várhatóan jellemző magasabb infláció és kamatszint pozitív hatású.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.