Van benne rendszer

Összevissza csapkodásnak tűnhet a tőkepiacok elmúlt hetekbeli mozgása, de úgy vélem, hogy van benne rendszer.

A sztori – amiről már többször írtam – az, hogy a Nagy Válság után lecsökkentett nulla közeli kamatok és az állami fiskális stimulus egyrészt beindították a fejlett világban a gazdasági növekedést(Európában még sikerült a töketlenkedéssel egy második recessziós hullámot is generálni 2011-12-ben, de ez inkább az ostobaság eredménye) másrészt pedig az állampapírokból és bankbetétekből kiszorított (mivel ott megtérülést nem talált) pénzek globális vándorútra kerekedtek, és mindenféle eszköz árát megemelték, amiben a nullánál magasabb megtérülést láttak. Ezek közül kiemelkedtek a feltörekvő piacok, amelyek rendkívül olcsón tudtak hitelhez jutni. Ez megerősítette devizáikat és hitelindukálta növekedést generált ezekben az országokban (orosz, török, brazil, stb, de Kína is hasonló részben).Az amerikai jegybank 2013 nyár eleji jeleire azonban inukba szállt a feltörekvőkbe beszivárgott pénzek gazdáinak bátorsága, és elindultak hazafelé. Ennek hatására a feltörekvõ devizák gyengülni kezdtek, amit jegybankjaik kamatemeléssel és intervencióval próbáltak megállítani. A strukturálisan 2009 óta egyébként is gyengülő feltörekvő gazdaságok számára a hitelek elzáródása és/vagy megdrágulása komoly csapást jelentett, és gazdaságuk a megugró kamatszint, valamint a fogyasztás visszaesése miatt lelassult. Ez persze visszahat a fejlettekre is, és az ő gazdaságukat is lassítja, különösen, mivel eközben Kína is megpróbál áttérni egy kevésbé hitelbővülés generálta növekedési modellre áttérni. Mindezek miatt 2014-ben a vártnál gyengébb növekedés lehet mindenhol, és az első amerikai kamatemelés is későbbre csúszhat. Marad tehát a nullkamat-környezet, Európában az alig látható, USA-ban a tempósabb, de még nem túlfűtött növekedés. Mivel azonban a nullkamat-környezet fennmarad, ezért a hirtelen megugró EM kamatszintek (pl. török, dél-afrikai) miatt a carry-play ismét vonzó lett, és ezeknek a devizáknak a gyengülése megállhat, korrekció lehet bennük (tehát erősödés), miközben gazdaságuk gyengülni fog ahogy a hitelmámorból kijózanodnak. Ezzel párhuzamosan a leütött részvényeik is emelkedhetnek, de mivel többükben recesszió lesz, ez valószínűleg újabb EM részvényshort lehetőség lesz csak. USA-ban a buborékgyanús tech-szektorban volt egy kisebb mészárlás, de az olcsó pénz+növekedés elegye továbbra is bullish. A dollár számára azonban ez a környezet rossz, különösen az euróval szemben. A japán tőzsdét pedig az áprilistól induló ÁFA-emelés fogja sújtani, ami akár recesszióba is taszíthatja őket. Erre majd később (2014 H2?) a hatóságok reagálni fognak, még agresszívabb pénznyomtatással és a jen gyengítésével.

Tehát munkaelméletem szerint:

Fejlett részvények: további emelkedés (kivéve Japán, ott nagy negatív meglepetés is lehet). Európa perifériája és USA lehet az erősebb.

Fejlődők: emelkedés egy ideig, majd új minimumok. A magas kamatozású devizákban már lehet hogy nem lesznek új minimumok, a tőzsdéken valószínűbb.

Dollár: gyengülés

Forint: időleges erősödés (talán), trendszerű gyengülés

Kötvénypiacok: oldalazás, USA rövid oldalon a hozamokban lépcsőszerű emelkedés

Forrás: www.zsiday.hu