Váratlan helyről érte támadás a bitcoin piacát

Az elmúlt napokban ismét felgyorsult a bitcoin korrekciója. De mi köze lehet ennek a magas gázárhoz, Kazahsztánhoz valamint a Hash-rate kieséshez?

Kazahsztánban az év elején zavargások törtek ki. Ennek az egyik kirobbantó oka a cseppfolyós autógáz árának megduplázódása volt – a kazahok többségének az autója ilyen üzemanyaggal működik. Az ország polgárháborús övezetté vált,  megszűnt az internetszolgáltatás is. De mi köze ennek a bitcoinhoz?

Ahhoz, hogy a kapcsolat egyértelmű legyen, először meg kell érteni, mi az a Hash-rate. A bitcoin (BTC) Hash-rate-je a hálózaton belüli tranzakciók ellenőrzésére, feldolgozására, új coinok bányászatára használt számítási teljesítmény mértéke. Vagyis a Hash-rate a hálózaton egy időben jelen lévő bányászok számát jelenti, ami szorosan összefügg a blokklánc biztonságával. Minél magasabb a Hash-rate, annál nagyobb a rendszer biztonsága. Minél magasabb a BTC ára, annál inkább megéri bányásznak lenni. A Hash-rate szintje tehát követi a bitcoin árat, mert magas BTC árfolyam több kriptobányászt vonz a hálózathoz, és így van ez fordítva is.

A Hash-rate 2022. január elsején új történelmi csúcsot, 208 millió EH/s-t ért el és ekkor még arról jöttek a hírek, hogy további növekedés várható. A bányavállalatok nagy mennyiségű gépet vásároltak, amelyeket 2022-ben 2023-ban szállítanak le, így a tevékenység ennek megfelelően bővül a jövőben is. A Marathon Digital Holdings például, amely jelenleg az egyik legnagyobb bányászati ​​vállalat, a hírek szerint 900 millió dollár értékben rendelt új gépeket a Bitmaintől. Ez az eddigi legnagyobb egyedi megrendelés a Bitmain számára. A Marathon abban bízik, hogy 2023-ra 23,3 EH/s-ra növeli Hash-rate-jét, amely nagyjából 199 ezres bővülést jelent.

Az év innen indult, most mégis egy nagyobb árfolyam korrekciót láthatunk. Mi történt néhány nap alatt? Ennek megértéséhez a Hash-raten kívül érdemes a 2021-es év eseményei közül néhányat felidézni.

Kína 2021. januárja és májusa között felszámolta az ország kriptovalutát bányászó szerverfarmjait. 2021 szeptembertől betiltotta a kriptovalutákkal végzett tranzakciókat. Ez ezért fontos, mert globálisan nézve Kínából származott a Hash-rate 70-75 százaléka, ami a hivatalos jelentések alapján nullára csökkent. A Quihoo 360 kínai kiberbiztonsági cég felmérése 2021 novemberében 109 ezer aktív kriptobányász IP címet talált, amelynek a felszámolását ígérte Kína.

A Kínából száműzött bányászok közül 2021 elejétől sokan áttelepültek Kazahsztánba. Ezt mutatja, hogy az országban ez idő alatt 8 százalékkal nőtt az energiaigény.  A kazahsztáni zavargások – amelyek következményeként az internetet is lekapcsolták – ezért gyakoroltak erős hatást a bitcoin árfolyamára.  A kazah bányászok a bitcoin hálózat teljes hashrate-jéhez körülbelül 18 százalékkal járultak hozzá az év eleji zavargásokat megelőzően. Ezzel Kazahsztán a második legnagyobb bitcoinbányász nemzet volt az USA után. Az internet leállása ennek megfelelően drasztikusan érintette a bitcoinhálózatot: a YCharts.com adatai szerint ennek hatására a globális Hash-arány körülbelül 13 százalékkal esett vissza.

A jelenlegi visszaállítás ellenére a Hash-rate még mindig a november közepi szinten van, de a bitcoin hálózat biztonságával és stabilitásával kapcsolatos aggodalmak ezért túlzóak. Mindezzel együtt a kazahsztáni káosz további bizonytalanságot kelt a kriptopiacon, ami kezdetben további veszteségekhez vezethet az amúgy is ingatag környezetben. Különösen rosszkor jött ugyanis ez: akkor, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kilátásba helyezte az irányadó kamat vártnál korábbi emelését, ami az elmúlt évek pénzbőségének idején legjobban teljesítő eszközök – így a bitcoin – árára is negatív hatással lehet. 

JOGI NIYILATKOZAT
A fenti leírás 2022. január 10. napján készült és az akkor rendelkezésre álló információn alapuló feltételezéseket tartalmaz, készítője és közzétevője a HOLD Alapkezelő Zrt. (felügyeleti hatósága a Magyar Nemzeti Bank), nem teljeskörű, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A dokumentumban   foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetésitanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.