Varázsgomba, hogy elvarázsolja a tőzsdéket (is)

A pénzügyekkel, üzleti befektetésekkel foglalkozó szaksajtó forradalomnak nevezi, ami a tudatmódosító növényi származékok, az úgynevezett pszichoaktív növények egyre szélesebb legalizációja nyomán várhatóan kialakulni látszik.

Lökést ad-e egy „forradalomnak” a tény, hogy egy sor, ráadásul konzervatív beállítottságú amerikai államban is, sorra szavazzák meg a liberalizálásokat, a minap pedig erről országos szintre kivetítve voksolt a szövetségi Képviselőház, Biden megválasztott elnök támogatását is maga mögött tudva. Állítólag összességében évi ezer milliárd dollár értékű legális befektetési terep válik szabaddá, és tényszerűen gombamód szaporodnak a szó szerint varázsgombákra fókuszáló startup cégek, amelyek közül nagyon hamar egy sor tőzsdére is megy. A Green Report nevű, a cannabis és pszichedelia „tőkepiac” fejleményeire szakosodott amerikai-kanadai portál, folyóirat és tudományos műhely irányítója, a volt befektetési bankár, Debra Borchardt az interjúalany.

Zentai Péter: Számomra szinte hihetetlen, hogy olyan konzervatív, sőt vallásos emberek lakta amerikai államban, mint például Dél-Dakota, a helyi népszavazáson a többség a kábítószerek legalizálása mellett voksolt. Ezen Ön nem hökken meg? Hogy lehet, hogy Donald Trump konzervatív tábora e tekintetben nem emleget csalást?

Debrah Borchardt: Olyannyira nem, hogy a hagyományosan liberálisnak azért mégsem nevezhető Arizonában, Montanában, de a liberálisabb Oregonban, pláne New Jerseyben is bizonyított, hogy konzervatív beállítottságú, jobboldali, az elnökválasztáson Trump mögött felsorakozott, Biden győzelmét mind a mai napig kétségbevonó tömegek körében népszerű egyes drogok csaknem teljes legalizálása.

Az egész országban jellemző, hogy nincs pártoskodás ebben az ügyben. Bárhol tartottak az Egyesült Államokban az elmúlt években, és most novemberben, az elnök- és a kongresszusi választással párhuzamosan szavazást meghatározóan a cannabis, néhol egyéb ismert, úgynevezett pszchichoaktív növények termelésének, birtoklásának legalizálásáról, kiderült, hogy nincs igazán differencia a témához való hozzáállást tekintve demokrata és republikánus szavazók között. 

Ezek szerint akkor nem jelent olyan hatalmas szenzációt, hogy a napokban a szövetségi, a washingtoni Képviselőház ugyancsak a rekreációs, a gyógyító, hangulat javítást szolgáló drogok tartásának büntetlenségét favorizálta.

Történelmileg azonban ez azért mégiscsak egy mérföldkő. Nemde?

Az a fejlemény, hogy a Kongresszus nemzeti szintre emelte a témát, valóban példátlan.
Azonban az is tudnivaló, hogy minden harmadik amerikai olyan tagállamban él, amelyben már történt komoly liberalizálás.
Ami szenzációs, hogy a megválasztott amerikai elnök, Joe Biden az egész országra kiterjedő, pontosan körülírt, szabályozott legalizációt javasol! A gyakorlatban azonban – egyelőre – aligha lesz bármi is Biden kezdeményezéséből, mert a szenátusi többség nem látszik hajlandónak a témával foglalkozni. Más szóval az államok ebben a kérdésben saját hatáskörben fognak dönteni, ahogy eddig is tették.

Minden esetre a trend egyértelmű: mindig lazítottak a határokon, az elmúlt években egyre több helyen és egyre szélesebb lehetőségeket biztosítottak a „füvezőknek”.
Ezt mellesleg is nem értem. Valószínű, hogy nálunk, Magyarországon az emberek túlnyomó többsége értetlenkedik, mert nehezen képzelhető el, hogy az alapjában véve konzervatív Egyesült Államok miért ennyire megengedő a kábítószerekkel szemben, miközben közismerten arat a halál az amerikai drogosok körében. Az egész tematikához milliónyi gazemberség, bűn kötődik…

Pontosan ezért akarja az amerikaiak komoly hányada a legalizálást! Mert az illegalitás az, ami bűnszövetkezeteket hoz létre, és gazdagít meg gengsztereket. Az a könnyű drogok birtoklásának büntetéssel sújtása, a bújkálási kényszer, a félelem a lelepleződéstől, a fake szerek forgalomba kerülése, ami életveszélybe sodor. Amellett, hogy a kemény drogok önmagukban véve is életeket követelnek. Csakhogy a legalizáció nem róluk, a tömegek által elérhetetlenül drága szerekről szól…

Hanem, konkrétabban miről?

Például Oregon, Nevada és egy sor más terület bűnözéstől való alapos megtisztulása maga egy bizonyíték. Nemcsak csökkent a bűnözési ráta ezekben az államokban, hanem az ottani nyugodt körülmények közepette mutatták ki, illetőleg erősítették meg tudományos alapon a korábbi  becsléseket, hogy az alkoholizmus, a dohányzás sokszorosan nagyobb veszélyeket rejt magában, sokkalta több a világon mindenütt legalizált – ugyancsak kábítószerként, minden esetre erős  tudatmódosítóként számontartható – alkohol okozta közvetlen, nagyon súlyos, életveszélyes szervi betegségek aránya, mint általában a drogoknak.

A halálozási és rendkívüli betegség arányok összehasonlítása révén akkor mutatható ki igazán hatalmas differencia, ha a drogok közül kiemeljük és továbbra is rendíthetetlenül tiltjuk a kemény kábítószereket, a heroint, a szintetikus kábítószereket, az ópiumot.

Senki sem kívánja Amerikában legalizálni őket.

Eddig csak a cannabist, marihuanát, újabban pedig – az orvostársadalom egyre szélesebb támogatásával – a pszychedeliákat, a pszichoaktív növényeket és azok olyan jól ismert származékaikat, mint amilyen az LSD. Ha csak a legkülönbözőbb vallási és népi szertartásokban ősidők óta alkalmazott, a kilencszázhetvenes években azonban a nagy gyógyszergyárak nyomására világszerte betiltott, de  manapság reneszánszát élő, csaknem minden jelentős orvosi szakmai folyóiratban megjelentetett szaktanulmányok szerint inkább jótékony, mintsem hátrányos hatást kifejtő  pszichoaktív növényeket, közülük is az úgynevezett varázsgombákból készített teákat, gyökereket vesszük alapul, akkor az azok által közvetetten okozott halálesetek száma nulla. Ezzel szemben – csak az Egyesült Államokban – a túlzott alkohol fogyasztás közvetlen hatásként követel évente mintegy százezer emberéletet.

Miért írnak és beszélnek Ön szerint forradalomról e téren a Financial Times, a Wall Street Journal, a CNBC, a Bloomberg és nemcsak az angolszász, hanem most már a német, olasz, francia, japán, koreai üzleti-pénzügyi szaksajtó hasábjain és tévéműsoraiban. A „psychedelic revolution” kifejezést úgy alkalmazzák a világsajtóban, mintha már ezek a szerek a mindennapi élet részei lennének, mintha mindenütt legalizálták volna őket…

Mert nyilvánvaló, hogy a téma mögött a jövő egyik felettébb lukratív befektetési tematikája rejlik. Azáltal elsősorban, hogy a világ vezető tudományos műhelyeiben, a Harvardon, a Yale-en, Oxfordban, a legbefolyásosabb, legfelkapottabb pszichiátriai kutatók tanulmányaiban, nyilatkozataiban tényként írnak, beszélnek a pszichoaktív növényi származékok megannyi vélt vagy valós „jótéteményeiről”. Közülük is egy rendkívüli konkrétumról, egy bizonyítottnak mondott felfedezésről! Tudniillik ezek a százszázalékos növényi származékok meghatározó szerepet játszanak e csoportban. Nos, ők olyasfajta tudat, szemlélet módosítás állapotához segítenek hozzá, amely az emberből egyrészt kreativitást hoz ki, másrészt nem teszi az embert függővé. Olyannyira nem, hogy – bárki utána olvashat az erről szóló szerteágazó szakirodalomnak – másfajta függőségek felszámolását is segíti. Leginkább erről szólnak a nagy, business-fókuszált lapok cikkei, emiatt beszél lassan mindenki „forradalomról”. A szóban forgó szerek, növények, származékaik közül immár tudni véli a média és a professzionális tudomány, hogy melyek számolják fel a létező gyógyszereknél sokkal hatékonyabban, eredményesebben a depressziót, melyek azok, amelyek poszt traumás állapotok, öngyilkossági veszélyhelyzetek eliminálását szolgálják. Legalábbis egymás után jelennek meg az erre vonatkozó különböző kutatások.

A lelki, mentális betegségek állítólag, egy milliárd embert sújtanak világszerte. Csak az Egyesült Államokban, évente 300 milliárd dollár megy el ilyesfajta bajok kezelésére. Ugyanakkor egy-egy új kedélyjavító, depresszió-elleni gyógyszer kifejlesztése és bevezetése dollár tízmilliárdokba kerül.

A friss számítások, amelyeket a nagyon befolyásos pénzügyi média közread, arról szólnak, hogy a klasszikus gyógyszerekkel szemben a pszichoaktív növényi származékok – ha az azokkal való egyre mélyebb kutatások elől minden akadályt felszámolnak – akkor világszerte összességében évi ezer milliárdos üzleti lehetőséget kínálnak. 

Ha mindez igaz, akkor a Big Pharma: a multi, a globális gyógyszergyárak együttese gigantikus ellentámadásba fognak lendülni.

Erről is sok szakmai publikáció jelent meg az utóbbi hetekben, hónapokban. Annál inkább, minthogy a Covid járvány okozta társadalmi helyzet- és szokásváltozások, kényszerintézkedések közepette – ahogy ezt Japánban, Kínában, Kanadában konkrétan kimutatták – vészesen szélesedik a depresszióba esett, köztük nagyon fiatal emberek köre.

Ebből következően viszont – ahol nincs részleges legalizáció sem – ott szinte mindenütt „aratnak” a bűnös kábítószeres kereskedelem főszereplői. Ellenőrizetlen, „tisztátlan” és akár halált okozó hamis szereket árulnak, amelyek publikuma leginkább a „szegény, a kisember”.

Viszont Amerikában, Portugáliában, Írországban, Kanadában, Észak-Nyugat Európában, Uruguay-ban minderről nagyon nyíltan beszélnek, a döntéshozók a jelek szerint elérkezettnek látják a pillanatot, hogy most, azonnal cselekedjenek. Ugyanis minél későbbre halasztják a leghatékonyabb kábítószeres bűnmegelőzést, tehát a liberalizációt, annál többet rontanak a helyzeten. És minél több kézzelfogható bizonyíték kerül a döntéshozók birtokába, leginkább a pszichoaktív növények és a cannabis szabályozott, megadóztatott birtoklásának, átláthatóvá tett forgalmazásának előnyeiről, annál kevésbé tudnak bármint tenni a nagy gyógyszertárak e folyamatok leállításáért.

Az üzleti, befektetési lehetőséget „fújják fel” tőzsdézők, és más gazdasági-pénzügyi szakértők… Megalapozottan vajon?

Nem csak ők „hype-olják” a témát.  Oregonban, Nevadában, Washington DC-ben és a többi, a könnyű tudatmódosítókat az alkohollal, a dohányárukkal azonos módon kezelő államokban, régiókban észlelhetően, számokban kimutathatóan, bizonyítottan kevesebb a bűncselekmény, mint korábban volt.

Akiket korábban bebörtönöztek ilyen szerek birtoklásáért, azok nem foglalják el az amúgy is szűkösen rendelkezésre álló börtönhelyeket, nem kell őket a helyi államnak eltartania.

A forgalmazásból befolyó adókat a legalizáló amerikai államok, kivétel nélkül mindannyian, elsősorban iskolák építésére, oktatásra, az egészségügyi ellátás javítására kell, hogy fordítsák.

Az orvostudomány, különösképpen a neurológiához kapcsolódó tudományok művelői számára, korábban tabunak számító területek válnak nyíltan kutathatóvá, a pszichoaktív növények, varázsgombák vélt és részben már bizonyított kiemelkedően pozitív gyógyítási velejáróit pedig a „kézműves”, értsd kis- és középvállalatnak számító gyógyszergyártók fogják összességében komoly pénzekké, nagy profittá „varázsolni”.

Erre specializálódott startupok százai jöttek létre, leginkább Kanadában, növekvő hányadban mostantól az Egyesült Államokban és Európa e téren liberálisnak számító országaiban.

Szóval, egy feltörekvő pályára állt. Nagy és nagyon is lukratív, viszont a gyógyszeriparéhoz képest kis tőkeigényű befektetési osztály, így új befektetési eszköztár nyílik meg kis- és nagybefektetők előtt.