Vége a befagyasztott lakbéreknek

A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket.

Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban igen drága a lakásbérlés, és sokan kiszorulnak emiatt onnan, nem kis részben azért, mert az állam (na jó, a jegybankok) nulla- meg negatív kamat politikája miatt globálisan elönti a tőke a lakáspiacot, ahol még van valami hozam, és ezzel felhúzza az árakat meg a bérleti díjakat, nem lehet jogtiprással orvosolni, és a tulajdonosok kifosztásával. Az állami szociál- és lakáspolitika finanszírozása nem a magántulajdonosok feladata. Legalábbis jogállamban. A problémára egyetlen megoldás a masszív állami szociális lakásépítés, tehát a lakáspiaci kínálat fokozása. Ez annál is inkább elvárható az államtól, hiszen a lakások iránti befektetői kereslet fokozásához vastagon hozzájárult a pénzügyi elnyomással, hogy negatív/nulla kamatokkal kvázi adóztatja a megtakarítókat, és ezzel többek között ingatlanba üldözi őket.

Arról nem is beszélve, hogy a piaci árak befagyasztása, eltérítése a valóságostól, soha sehol nem vezet semmi máshoz, mint hiányhoz, tehát az eredeti céllal szöges ellentétben álló eredményhez. Persze a politikusok mindig rácuppannak, mert népszerűséget lehet vele venni.

Forrás: Vakmajom a Facebookon