Véletlen irányváltás

Az MNB stábja érzékelte a veszélyt, hogy a 4 új monetáris tanácsi tag esetleg nem azt fogja csinálni, amit ők szeretnének, s úgy gondolták, hogy célszerű lenne orientálni őket, nehogy véletlenül eltévedjenek. Eddig azt mondta meg a jegybanki stáb az inflációs jelentésben, hogy nagyjából az adott helyzet fennállása esetén milyen infláció várható.

Ilyen inflációs jelentés mellett a monetáris tanács tagjainak elég komoly mérlegelési lehetőségük volt. Most azonban azt fogják közölni, hogy milyen kamatpályát KELL befutni, hogy elérjük az inflációs célt. Magyarul gyakorlatilag megmondják a tanács tagjainak, hogy mit kell tenniük – ha a modelljük jól működik (efelől erős kétségeim vannak).

Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy most jöttek ezzel elő, amikor a kormány deklaráltan szeretné puhítani a jegybankot, gyengébb árfolyamot, és – elsősorban – alacsonyabb kamatokat kívánva elérni. A jegybank szeretné, ha az új tanács tagjai is azt tennék, amit szerintük tenni kell, ami szerintük helyes. Kézen fogva próbálják hát őket vezetni. Nincs ebben semmi rossz, habár szerintem a sok oda-visszahatás meg kiszámíthatatlan tényező miatt nagyjából lehetetlen megmondani, hogy milyen pálya kell ahhoz, hogy elérjük a vágyott „árstabilitást”. Mindenesetre ezzel kapcsolatban valószínűleg látunk még majd pár csatát…