Vesszen az Airbnb! – Feszült lakáspiaci hangulat New Yorkban

Hogyan működik a szeptemberben életbe lépett Airbnb-tiltás New Yorkban?

A platformon bérelhető New York-i lakások száma az augusztusi 21 785-ról 3227 darabra zuhant be októberre. Több lakás a feketepiacra került, más tulajdonosok pedig egyedi engedélyért folyamodtak a városhoz, hiszen a rövid távú lakáspiacon nemcsak olyanok vannak, akik külső tőkebefektetőként üzletelnek, hanem olyanok is, akik ténylegesen a saját lakásuk/házuk egy részét adják ki, ez a megélhetésük fő forrása, és a tiltással súlyosan csorbultak a tulajdonosi jogaik. Mozgalmuk is van: RHOAR, Restore Homeowners Authonomy&Rights. Joggal vannak felháborodva.

A hotelszobák ára viszont kilőtt. Az évi 65 millió (!) látogatót fogadó városban már 500 dollár fölött van egy átlagos hotelszoba ára egyetlen éjszakára. Egy egyszobás lakás havi bérleti díja 4000 dollár. Nyilván, drága a lakhatás, mint minden nyugati nagyvárosban, mindig évszázadok óta, de aki azt képzeli, hogy a bérleti díjak majd attól fognak lemenni, hogy a 7 millió 600 ezres lakásállományú városban majd megjelenik 20 ezer darab, elsősorban centrális fekvésű, tehát tartós bérletben is igen drága Airbnb-lakás a tartós bérleti piacon, az eléggé hadilábon áll a matekkal, hiszen az állomány töredéke. Csepp a tengerben…

És cserébe ott van a lakástulajdonosok jogfosztása, valójában a semmiért, nulla hozadéka van az ott lakóknak, a turistáknak meg drágább lett a szállás. Ennyi az eredménye.

A lakhatási gondok enyhítését – ami szociálpolitikai kérdés – nem lehet az ingatlantulajdonosokon leverni.

Arra egyetlen hatékony módszer van, a kínálat fokozása, a lakásépítés, a piacinál olcsóbb és nagy tömegű bérlakáskínálat ráeresztése a piacra, ahogy Bécsben működik a rendszer. Igaz, 100 év alatt rakták össze a város nagy bérlakás-állományát. Persze, egyszerűbb kiabálni, hogy vesszen az Airbnb!, olcsó szlogennek jó, másnak nem.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.