Vigyázat csalók lophatják el a pénzét! Ez az idei év slágere lehet

Az idei évben még a szokásosnál is több ügyfelem kért azzal kapcsolatban segítséget tőlem, hogy egy külföldi társaság „közreműködésével” valahol befektetett összeget vajon hogyan lehet pénzzé tenni. És úgy tűnik, hogy sokadik alkalommal derül ki végül, hogy az a pénz már régen nincsen meg…

A cikk megírásának az az oka, hogy minél többeket védjen meg a hasonló hibába eséstől. A cikk első része néhány már megtörtént esetet mutat be, míg a második részben arról írok majd, hogy milyen információkat érdemes beszerezni mielőtt az ember új szolgáltatóval kezd dolgozni.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a befektetési piacon sok legális, korrekt partner van. Ez a cikk nem róluk szól, hanem az inkorrektekről, vagy más néven a csalókról. És sajnos ahol sok pénzről van szó a csalók is profik. Profik tárgyalástechnikában, előre megírt válaszaik vannak a klasszikus kérdésekre és a világon átívelő bűnszövetkezetük, ami gyakorlatilag követhetetlenné teszi őket, ráadásul hitelesnek tűnnek. Vigyázat!

Mik a leggyakoribb hívószavak (és az igazság):

1. Alacsony kockázattal tud befektetni külföldön. Akár 100 százalékban tőkegarantált. A garanciát egy nagy, ismert névvel bíró bank adja. Sőt még magas hozamgarancia is van. A valóságban viszont gyakran kiderül, hogy csak egy névegyezéssel ellátott offshore országban bejegyzett társaság a garantőr bank, nem a mindenkinek ismerős nagy bank. A tőkegarancia ilyen esetben természetesen semmit sem ér.

2. Kezdjen azonnal gyanakodni, ha a hozamgarancia magas! Az elmúlt egy hónapban találkoztam egy 16,5%-os és egy 18%-os euró hozamgarancia ajánlattal. Nyilván nonszensz. Ha valaki ilyet tud, akkor inkább vegyen fel kölcsönt euróban (5-10%-on utána dobják korlátlanul) fektesse bele és máris ingyen keresett 6-8%-ot akármekkora méretben, minek kellene eladnia bármit is…

3. Klasszikus hívó szó az online forex (FX) vagy más néven devizakereskedés egyszerűen. Ez már tavaly is sláger volt. Ilyen hirdetéseket lehetett (és sajnos lehet még ma is) látni: „Minek kelne fel 9-kor, amikor napi 2-3 óra kereskedéssel megkeresheti bérének sokszorosát, mi tudjuk a módját…” vagy „szeretne óránként 1000 eurót keresni…”. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2011 első félévében készített egy átfogó tanulmányt, ahol arra jutottak, hogy a magyar lakosság ez időszak (fél év!) alatt átlagosan (befektetőnként) az ilyen jellegű ügyletekkel, nemhogy a fizetését nem kereste meg, hanem átlagosan 744 ezer forintot bukott!! NE HIGGYEN EZEKNEK A HIRDETÉSEKNEK. Tény, hogy a devizakereskedés önmagában legális tevékenység, de tényleg csak az foglalkozzon vele, aki tökéletesen tisztában van a kockázataival és csak olyan szolgáltatónál kereskedjen és vezessen számlát, akinek megvannak az ehhez szükséges engedélyei! Olvassa el a PSZÁF riportját!
Napi (jó)pár óra munkával egy plasztikai sebész is egész szép fizetést kereshet, érdekes, hogy ezt nem akarja a magyar átlagember otthon a sebész helyett csinálni. Higgyék el a tőkepiacon való kereskedéshez is évek rutinja kell.

4. Algoritmikus/programozott kereskedés (alacsony kockázattal). Vagyis Önnek semmi dolga nincs, egy matematikusok/fizikusok által kifejlesztett algoritmus (azaz robot) kereskedik az Ön pénzével. Ráadásul egy-egy ügyleten nem veszíthet fél-egy dollárnál/százaléknál többet, mert a robot (stop-loss ügyletekkel) kezeli a kockázatot. Valóban sok algoritmikus portfólió létezik a világon. Vannak jobban és rosszabbul működőek is, de nyilván nincs olyan, ami csak nyerhet. Ahogy olyan portfóliókezelő sincs, aki mindig csak nyer. Ha egy “biztos hozamot” kínáló ajánlat mellett tőkegaranciát is lát, azonnal kezdjen gyanakodni, ráadásul ha ismeretlen külföldi szereplő ajánlja a robotját, szintén gyanakodjon. Minimum nézzen utána az értékesítőnek. Ez a fajta befektetés már tavaly is sláger volt, úgy tűnik már idén kidurrantak az első lufik. Többről is kiderült, hogy színtiszta átverés. A legfrissebben éppen 5000 magyar ügyfél bukott együttesen 1,8 milliárd forintot. Érdemes elolvasni, hogy milyen szépen felépítették. NE DŐLJÖN BE ILYENEKNEK!

5. Végül még egy, az illegális bróker esete: a tavaly december – idén januári időszakban, az itthoni vagyonukat féltő megtakarítókra keményen lecsaptak a külföldön befektetési szolgáltatásokat kínáló brókertársaságok, akik közül sajnos nem mindenki volt jó szándékú. Erről nincs még PSZÁF hír, de úgy tűnik, hogy egy ügyfelünk sajnálatos módon 130.000 eurótól véglegesen búcsút kell vegyen, azt konkrétan ellopták (és sajnos ő sincs egyedül). Egy remek részvény ötlet után keresett egy kicsit, majd növelte a bróker által megadott számlaszámra utalt összeget. Újabb siker, megint keresett 10-20%-ot. Amikor már kellően nagyra nőtt az összeg kapott egy még jobb ajánlatot, hogy ha rádupláz, akkor egy rendkívül illikvid papírt megvéve nagyon sokat kereshet, mert pont ezeket vásárolja fel egy intézményi befektető kétszeres áron. Vagyis 10 nap alatt kereshet 70-80%-ot. Itt kezdett gyanús lenni a dolog. A bróker megvezette. Olyan papírokat „vett” neki, amikkel hónapok óta nem kereskednek (vagyis valószínűleg meg sem vehette). Hazugság volt a hozam és hazugság a mostani portfólió értéke is. A papírja valószínűleg nincs is a számláján, ha mégis ott lenne, akkor is eladhatatlan. (ráadásul gyanús módon minden a portfóliójában lévő részvénytársaságnak ugyanazon a címen van a telephelye). Ez is a csaló profizmusát mutatja. Létrehozott részvényeket, bejegyeztette őket (fajtánként 500.000 euróért) a német tőzsdére, hamis társasági eseményeket generált, hogy ha az ügyfél rákeres a társaságra az interneten, akkor egy csomó újságcikket találjon. Még elemzést is írattak a társaságokról, miközben valószínűleg a cégek nem is végeznek semmilyen gazdasági tevékenységet. A pénz eltűnt, az eddig oly segítőkész bróker pedig először agresszívvá, majd egy idő után elérhetetlenné vált… Persze be lehet perelni a Seychelles szigeteki jog szerint, de még ha a sokmillió forintos per után nyer is az ügyfél, addigra a társaságban már nem lesz pénz, a tulajdonos pedig nyilván elérhetetlen lesz.

Évente sajnos sokan esnek ilyen és ezekhez hasonló svindlik áldozatául. Javaslom megnézésre a Boiler Room című zseniális amerikai filmet (Ben Affleck-kel és Vin Diesellel), ami egy az 5-ös pontban tárgyalthoz hasonló brókertársaság életét mutatja be.

Hogyan tudja jelentősen csökkenteni a kockázatát az ilyen csapdába esésnek? A cikk második részében erre keresem a választ.