Világgazdaság föl, dollár le!

Óhatatlanul új, pezsgő, ugyanakkor az eddiginél sokkalta kiszámíthatóbb befektetési környezetre számít a tőkepiaci szereplők többsége. Ennek megfelelően ajánlja vételre a „zöld orientáltságú” hatalmas világgazdasági újrakezdéshez szükséges nyersanyagokat Peter Chatvell, a nagy japán befektetési bank, pénzügyi szolgáltató giga műhely, a Mizuho áru- és valutapiaci stratégája.
Amin – szavai alapján – el kell gondolkodnunk, hogy az amerikai gazdaság megújulásának várható erőltetett üteme alapján amerikai vállalatokba fektessünk-e vagy inkább szabaduljunk a dollár pozícióinktól. A dollár drasztikus gyengülését „készpénznek” veszi ugyanis az interjúpartner.

Zentai Péter: Nagy drámák nem történtek sem a tőke-, sem az áru-, deviza-, energia piacokon az amerikai választások előtt és azokat követően sem? Mivel magyarázható a piaci érdektelenség?

Peter Chatwell: Ezt rosszul érzékeli. Volt és maradt is komoly politikai érdeklődés mindannyiunkban. A lényeg, hogy hetekkel ezelőtt a piacok beárazták Joe Biden győzelmét.

E tekintetben a piac leképezi a választási eredményben rejlő pozitív lehetőségeket. A tőzsdéken és az árupiacikon hamarosan konkrét bizonyítékaival találkozunk, hogy milyen egyértelműen és tartósnak ígérkezően halad a világ egy bizonyos irányba.

És pedig milyen irányba?

Erősödő felfelé ívelésnek leszünk a tanúi.  És e mögött igenis meghatározóan a politika, konkrétan a geopolitika húzódik meg. Annak dinamikája egy jobb, nyugodtabb, stabilabb irányba mutat.

Az új amerikai elnöknek köszönhetően?

Elsősorban neki. Ő tulajdonképpen egy szimbolikus tényező. A kiszámíthatóságot jelképezi Joe Biden, a kiszámíthatatlan, következésképpen a destabilizálódás veszélyeit szimbolizáló Donald Trumpot követően.

A lényeg, hogy a következő négy évben végig, az eddigihez képest sokkalta nagyobb stabilitással lehet számolni globálisan. Új geopolitikai ciklus kezdődött el Biden megválasztásával.

Visszaszorulóban került a populizmus, annak kalandor jellege, egy olyan ciklus, amelyben egyes politikai vezetők – akárcsak a jelenlegi amerikai elnök,  játszadozhatnak, hazardírozhatnak- saját országuk és regionális környezetük terhére. Beleuntak a Trump okozta izgalmakba, kiszámíthatatlanságokba, bizonytalanságokba – nemcsak az amerikaiak, hanem és főként   a kínaiak, az oroszok, az európaiak is.

Az európai kormányok többsége számára egyenesen megváltást jelent Joe Biden, mert – ha valahol és valakikkel – akkor ő Európában és az európaiakkal kívánja és fogja is rendbe szedni az elődje által kreált kaotikus szituációt. A világ nagy részén láthatóan, nyilvánvalóan felsóhajtottak a mérvadó politikai, gazdasági, pénzügyi, társadalmi főszereplők az elnökválasztási eredmény nyomán.

Biden kiszámíthatósága azért csak nem képes a piacokat kiszámíthatóbbá tenni…

Korlátozottan ugyan, de igenis képes. A helyzetből adódóan a fő üzenetek a következők:

  1. kiszámítható geopolitikai ciklus indult be, amelynek egyik automatikus velejárója a világgazdasági főszereplők lenyugvása, a gazdasági építésre, megújításra való fókuszálásuk.
  2. a Covid a Föld egyharmadán, mindenekelőtt Ázsiában „kifulladt”, Kínának elemi érdekévé vált, hogy nem csak öncélúan, saját magára koncentráljon a gazdasági-pénzügyi megújulásban, pezsgés előidézésben, hanem az egész világra oda figyeljen, segítse a globális beindulást.
  3. Amerika és Európa néhány hónapon belül szintén megszabadul a Covidtól.
  4. Az új gazdasági ciklus átrendezi az árupiaci és a deviza „frontokat”.

Miként rendezi át ezeket a „frontokat”?

A leglényegesebb: a dollár komoly gyengülését prognosztizálhatjuk. Ez összefügg Biden politikájával. Azzal, hogy a demokrata elnök legfőbb célja a következő négy évben, hogy „újjáépítse”, megújítsa hazáját, annak elavult, Kínához, Európához képest – mindent egybevetve – elmaradott infrastruktúráját. Ehhez partnerre lel a Fed-ben, óriási dollár mennyiségeket engednek rá a nemzetgazdaságra. Ebből a dollár elértéktelenedése következik. A geopolitikai bizonytalanságok gyengülése, a bizonyosságok, stabilitások erősödése mindig a dollár ellen hat.

Konkrétabban? Például mit prognosztizálnak euró és dollár viszonyában?

Azt, hogy a következő egy esztendőn belül az euró felerősödik 1 dollár 30-ig. Továbbá azt, hogy a kínai pénz folytatja útját a tartalékvalutává válás irányában. Nem utolsósorban pedig azt, hogy a globális gazdaság erőteljes modernizálása, „zöldebbé tétele”, a technológiai forradalom terjeszkedése megnöveli az alternatív fizetőeszközök, nem utolsósorban a bitcoin nevével fémjelezett kripto valuták ázsióját.

A devizapiacok roppant izgalmas befektetési területnek ígérkeznek. Nem szólva az újjáépüléshez, infrastrukturális gigaberuházásokhoz szükséges alapvető, meghatározóan „zöld orientáltságú” gazdaság kiépüléséhez szükséges nyersanyagokról, megújuló energiahordozókról.

Kis és nagybefektetők helyesen teszik, ha a következő időszakban egyre inkább figyelnek az áru- nyersanyag-és energiapiacok adta erősen szélesedő, pezsgésnek indulni látszó fejleményeire, vételi lehetőségeire.