A feje tetejére állt a világgazdaság

Harcias időkben készült gigaösszeállítás pénzügyileg is felborult világunkról – ez az áprilisi Forbes címlapsztorija. Szabó Lászlót, a HOLD Alapkezelő Felügyelő Bizottságának elnökét, illetve Móricz Dániel befektetési igazgatót is megkérdezte a lap a világpiaci folyamatokról.

A Forbes körüljárta, miért lett vége az infláció nélküli nyugodt gazdasági növekedés évtizedének, hogy mit hoz a trendforduló, érkezik-e a stagfláció, és van-e az inflációkövető állampapírnál jobb megoldás.

Összeállításukban több közgazdász, elemző és üzletember álláspontját is megírták a világban zajló folyamatokról. Mások mellett Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Király Júlia korábbi MNB-alelnök, Szalay-Berzeviczy Attila egykori tőzsdeelnök, illetve a HOLD Alapkezelőtől Szabó László és Móricz Dániel is nyilatkoztak a lapnak.

A legfontosabb állítások kollégáinktól:

A buborékról, ami kipukkant

„Ami a covidpánikot követő tőzsdei visszapattanás idején, 2020-21-ben zajlott, abban megvolt a klasszikus buborék minden tünete. Ez 2021 tavaszán durrant ki, előbb a mániapapírok, utána a drága techcégek piacán, majd terjed lassan tovább az old economy felé. Ez már nem a buy the dip esete, nagyobb volatilitás, magasabb kockázati prémiumok jönnek, és a jövő inkább a reáleszközöké.” (Móricz Dániel, HOLD Alapkezelő, befektetési igazgató)

Móricz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója

A globális piac szűküléséről

„Nagyobb készletekkel fogunk működni, töredezettebb lesz a világ. Például a Facebooknak se lesz globális a piaca, maradnak neki a nyugati és a fejlett világgal szövetséges semleges országok.

De lesz külön Facebookja minimum Kínának, Ororszországnak.

A teljes globális piac le fog szűkülni, klikkek alakulnak ki.” (Szabó László, a HOLD Alapkezelő Felügyelő Bizottságának elnöke)

Szabó László, a HOLD Alapkezelő Felügyelő Bizottságának elnöke

A GDP-várakozásokról

“Feruár közepén az volt az általános várakozás, hogy a járvány utáni újranyitás után átlag feletti GDP-növekedés lesz a világban, az infláció pedig lassan csökken. Utóbbi megugrását okozó tényezők közül azok, amiket a szabadpiaci verseny helyre tud rakni, lassan helyreállnak.” (Móricz Dániel, HOLD Alapkezelő, befektetési igazgató)

Az elérhető hozamokról

„Ami hátszél fújt, akár szembeszéllé alakulhat át.

Persze ettől még, ha jó biciklis vagy, fel tudsz tekerni a hegyre, csak sokkal nehezebb lesz.

Nem ilyenkor szoktak világcsúcsokat elérni.” (Szabó László, a HOLD Alapkezelő Felügyelő Bizottságának elnöke)

Gazdaságpolitikai problémák terén előzzük a világot

Mik lesznek a vasárnapi választásokon győztes pártok legnagyobb gazdaságpolitikai kihívásai? A G7 Podcast e heti részében Mórciz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója is nyilatkozott erről.

Szabó László és Móricz Dániel teljes nyilatkozatai a Forbes 2022. áprilisi számában kerültek publikálásra.