A villamosenergia áresése hajthatja meg az európai termelőipart


A 2022-es rezsihorror után 2023 nagy megkönnyebbülést hozott Európa számára. Idén januárban pedig további 9 százalékot esett a villamosenergia egyéves, illetve 27(!) százalékot a hároméves határidős ára. Ez jelentős extra stimulust biztosít öreg kontinensünk gazdasága számára – amire, tegyük hozzá, rá is fér –, hiszen a termelőipar versenyképessége, különösen az energiaintenzív iparágakban, megkérdőjelződött az elmúlt két évben.

A bejegyzés a Tele Energiával sorozat része.

Az áram árának esése egyfelől a földgáz árának mérséklődéséből, másfelől pedig a szén-dioxid kvóta árának jelentős hanyatlásából fakad. Utóbbi a nagyobb meglepetés: a korábbi 100 euró/tonna feletti árszintről egészen 65 euróig esett a kvóta ára – ez az áram nagykereskedelmi árát hozzávetőlegesen 12 euróval méréskelte.

Az idei begyorsuló CO2-kvóta és áramár-csökkenés annak (is) köszönhető, hogy az átlag feletti csapadékmennyiség miatt túltermelnek a vízerőművek, a francia nukleáris flotta is magasabb kapacitáskihasználtsággal működik és az erős szél miatt a szélerőművek is a vártnál jobban pörögnek. Mindezek miatt pedig januárban 20 százalékkal kevesebbet termeltek a magasabb határköltségű szénerőművek.

A német tőzsdén a villamosenergia egyéves határidős ára 81, a kétévesé 71, míg a háromévesé már csak 67 EUR/MWh.

Az, hogy a 3 éves határidős ár is beesett, arra utal, hogy a fenti, részben átmeneti okokon túl lennie kell még valami másnak is…. Írtunk róla, a globális LNG beruházási boom lefelé nyomja a gáz árát. A földgáz 3 éves határidős ára jobban csökkent, mint az 1 évesé. Ráadásul a megújuló erőművek térhódításának gyorsulása, illetve az ezzel kapcsolatos piaci várakozás is lefelé szorítja a hosszú távú áramárat.

Nem meglepő, hogy az áram árára érzékeny villamosenergia-társaságok erőteljes lejtmenetbe kapcsoltak, élükön a német RWE idei 17 százalékos esésével.

A szerző, Szőcs Gábor a HOLD Orion Befektetési Alap portfóliókezelője. 17 éve követi az energia- és részvénypiacokat. Az Orion Alap egyik stratégiai célja, hogy globális palettáról válogatott alulértékelt energia-, közmű- és nyersanyagpiaci részvénybefektetésekkel növelje az alap hozamát.

Tele Energiával