Vissza a jövőbe

Az évek óta tartó hozamsivatagos környezetben a befektetők sokszor már bármit megvesznek, ha az fizet valamit. A jelenlegi kockázatkerülő környezetben, amit annak rendje és módja szerint „galamb hangvételű” döntéshozói kommentárok és monetáris lazítások kísérnek, lassan privilégiummá válik az államok hitelezése, csupán negatív (reál) kamatokra számíthatunk. Pozitív reálhozam eléréséhez érdemes lehet a részvények felé fordulni, bár sokakat lehet, nem bátorít a magasabb volatilitással párosuló alacsony osztalékhozam.

Az 1950-es évek során még lehetőség volt kockázati prémiummal részvényt venni a kötvények által ígért hozamok felett. A magánbefektetők még nem engedhették meg maguknak a szélesebb diverzifikációt, a modern kockázatkezelési instrumentumok pedig (legalábbis a nagyközönség számára) gyerekcipőben jártak. Aztán 1952-től minden megváltozott. Megérkeztek a piacra az igazán hosszú távú, tőkés szereplők, az intézményi befektetők. A nyugdíj- és biztosítási alapok már rendelkeztek elegendő tőkével, hogy az egyes piaci szereplőkhöz kötött kockázatokat diverzifikálják, és valóban éljenek a nagy számok törvényével. Ráadásként a befektetési időhorizontjuk is hosszabb, így a cégek és bevételek növekedését tarthatták szem előtt, kevésbé bánták a jelenértékű kifizetések csökkenését a hosszú távú növekedési potenciálért cserébe. Ez épp elegendő volt ahhoz, hogy az osztalékok által kínált hozam az 1970-es évek elejére a felére olvadjon.

Az elhalványodó, majd negatív részvénypiaci prémiumhoz szintén hozzájárult, hogy a kupon fizetések fix mivolta miatt a globális inflációs környezetben a kötvénybefektetők jóval magasabb hozamokat vártak el. Ezzel szemben az osztalékhozamok, azok relatív alacsonyabb érzékenysége és jobb alkalmazkodóképessége miatt, jobban tartották magukat. Az ezredfordulóig ezután csökkenő trend következett mindkét instrumentum hozamaiban, azonban a jelenkorban, részben a deflációs nyomás, részben talán a kisbefektetők piaci súlyának megemelkedése miatt újra-újra visszatér a részvénypiaci prémium.