Visszatérsz-e valaha S&P500?

Az átlaghoz való visszatérés (mean reversion) elmélete szerint a tőzsdei árak mindig visszatérnek a hosszú távú átlagukhoz. Általánosságban megállapítható, hogy míg a tőzsdék napi mozgása kaotikus és kiszámíthatatlan, a hosszú távú tőzsdei hozamok kiszámíthatóbb emelkedő tendenciát mutatnak. A tendenciától való eltérések évekig, sőt évtizedekig is fennállnak, tehát ez nem egy rövid távú stratégiai mutató, inkább a pillanatnyi árak történelmi kontextusban történő elhelyezésére szolgáló fundamentális értékelési modell.

Nézzük, hogy a fent leírtak tekintetében hogyan is fest az inflációval igazított S&P500 tőzsdeindex. Megállapítható, hogy az elmúlt hetven évben folyamatosan emelkedik az index reálértéke, függetlenül attól, hogy vannak medvepiaci időszakok is a tőzsde életében.

 Forrás: Current Market Valuation

A következő regressziós ábrán az látható, hogy milyen százalékos mértékben és mekkora szórással tér el az index jelenlegi értéke a történelmi átlagtól.

 Forrás: Current Market Valuation

Az ábra alapján elmondható, hogy az S&P500 index 61 százalékkal drágább, mint a történelmi átlaga, és egyesnél nagyobb (közel kettes) szórással tér el az átlagos értékétől. Ezen mutatók alapján az index túlértékeltséget mutat, de még – egyelőre – nem extrém módon túlértékelt. Ebből kifolyólag tovább folytatódhat az áremelkedés, de az ábrákból az is kitűnik, hogy kifizetődő lehet a fokozott óvatosság!