Vulkánkitörésből gazdasági világválság

Ma van az évfordulója az 1815. április 5-i vulkánkitörésnek, amelynek talán a harminchárom évvel későbbi forradalmunkat is köszönhetjük. Ezen a napon – több évszázad szunnyadás után – kitört a Tambora tűzhányó Holland Kelet-India (ma Indonézia) területén, melyet április 10-én egy még nagyobb kitörés követett, és hihetetlen láncreakciót indított el.

A robbanásokat 2000 kilométerrel messzebb is hallani lehetett, ahol távoli fegyverropogásnak hitték őket. Házak dőltek össze a tűzhányótól több, mint 100 kilométerre, a hegy 4300 méteres magasságából pedig csupán 2851 méter maradt meg. A mi szempontunkból viszont az az igazán érdekes, hogy a hamufelhő az északi félteke fölé sodródott, továbbá óriási mennyiségű kén-dioxid szabadult fel, ami jelentősen csökkentette a bolygó átlaghőmérsékletét a következő hónapokra.

Az 1816 tavaszi mezőgazdasági termelés összeomlása szöget ütött a napóleoni háborúk alatt meggyengült európai gazdaságba. De Indiában is elmaradt több évszaki aratás, ami az éhínségben kitörő kolerajárványt eredményezett. Ez pedig 1820-ra Európára is átterjedt. (Egyébként ezen járványnak, illetve a lovaknak szükséges abrakhiány járműfejlesztési igényének köszönhetjük a bicikli feltalálását.) Mindeközben Kínában hatalmas áradásokról számoltak be. Az USA-ban pedig, New York-ban és Maine-ben 1816 júniusában jelentős, nyári havazások zajlottak.

Ebben az évben Európában nagyjából kétszázezren halhattak éhen. Továbbá kitört a délkelet-európai tífuszjárvány. Nyikolaj Dmitrijevics Kondratyjev orosz közgazdász 1925-ben megjelent „A konjunktúra nagy ciklusai” című könyvében beazonosított egy hosszú gazdasági lejtmenetet, amely 1815-ben vette kezdetét és nagyjából 1850-re zárult le. Ez a leszálló ága az első úgynevezett „Kondratyjev ciklusnak” (a világgazdaság bő fél évszázados fellendülő majd hanyatló ciklusa). Ezen időszak lezárultakor a tartós gazdasági válság pedig Európán végigsöprő forradalmakhoz vezetett. Köztük a mi 1848. március 15-i felkelésünkhöz.

Nyikolaj Dmitrijevics Kondratyjev

forrás: wikipedia

Természetesen a folyamatok összetettebbek annál, minthogy egyetlen vulkánnak tulajdonítsuk a forradalmunk és szabadságharcunk kitörését. Viszont most, amikor egy világjárvány miatt előre tervezhetetlen gazdasági válságban járunk, amely új találmányokat és talán évtizedes trendeket indít el, érdemes mindenből tanulnunk, ami a történelemben hasonló láncreakciókhoz vezetett.