Amikor 60 évig kivár Warren Buffett

Hétfői hír, hogy a legendás befektető vállalata, a Berkshire Hathaway 11,6 milliárd dollárért megvásárolja az amerikai Alleghany biztosítótársaságot. A befektetőiknek címzett évvégi levelükben Charlie Mungerrel még azt mondták, nem nagyon látnak jó vételi lehetőségeket a piacon, ezért a közel 150 milliárd dollárnyi készpénz gyors elköltésére nem számíthattak a Berkshire részvényesek. A piaci körülmények nagyot változtak három hónap alatt: úgy látszik, találtak egy megfelelő vállalatot.

Most mégsem annyira a felvásárlandó cég, hanem a felvásárlás körülménye a különleges.

Az Alleghany részvény árfolyamemelkedése a hír után

A felvásárlás módja nagyon jól mutatja Warrenn Buffett egyedi szemléletét és végtelen türelmét, hiszen elmondása szerint 60(!) éve figyeli az Alleghany vállalatot,

készpénzzel fizetett1 érte, belső elemzésekre hagyatkozott a vállalatértékelés során és nem bérelt fel befektetési bankot közvetítőnek. A 91 éves sztárbefektető elképesztő türelmét bizonyítja az, hogy 60 évig követ közelről egy céget és kivár az alkalmas pillanatig a vételi ajánlattal. Buffett nagyon értékesnek tartja a Berkshire részvényeket2, ezért nem szeret azzal fizetni más tőzsdei vállalatokért és a magas készpénzarányt épp az ilyen felvásárlásokra tartogatták. A különböző befektetési bankokat drága parazitáknak tartja, ezért szeret a saját, belsős elemzésekre támaszkodni a döntéshozatal során. Szintén Warren Buffettre jellemző, hogy szereti az owner-operated vállalatokat: az Alleghany esetében a Kirby család már 85 éve jelentős részvényes és jelenleg is igazgatósági elnök J. Kirby.

A felvásárlásról szóló egyeztetések a vállalattal valószínűleg két héttel ezelőtt kezdődhettek, mert előtte az Alleghany CEO-ja még vásárolt vállalati részvényeket. Amennyiben úgy tette ezt, hogy tudott a felvásárlási szándékról, akkor bennfentes kereskedésnek minősül és a felügyelet súlyosan meg fogja büntetni a CEO-t. De bízhatunk abban, hogy nem ez történt, és akkor a Berkshire elképesztő döntéshozatali sebessége a szembetűnő. További érdekesség, hogy a Berkshire 25 napos határidőt szabott az Alleghany részvényeseknek, akiket nem kötelez szerződés felmondási díj fizetésre amennyibben elállnak az eladástól.

Úgy látszik, Buffett bízik abban, hogy elégséges lesz a 20 százalék körüli prémium, amit fizet minden részvényért.

Berkshire Hathaway Class A részvény árfolyam emelkedés miután kijött a hír

Egy ilyen tranzakció értékteremtő lehet a Berkshire-nek, mert a pozitív szinergiákon kereshetnek és konszolidáltabb pozíciójuk lesz a biztosítók piacán. A biztosítótársaságoknak az emelkedő hozamkörnyezet is kedvező lehet3, és az elemzők is optimisták az Alleghany jövőbeli profitvárakozásaiban:

Alleghany főbb számai és profit várakozások (Bloomberg-előrejelzések)

1 készpénz alatt azt értjük, hogy nem vett fel hitelt és nem saját részvénnyel fizetett a vállalatért, hanem a Berkshire szabad készpénzállományát (bankszámlán lévő pénzét) használta a tranzakcióhoz.

2 ”I would rather prep for a colonoscopy than issue Berkshire shares” Warren Buffett, 2016

3 Általánosságban elmondható, hogy a piaci hozamemelkedés negatívan hat a részvények árfolyamára, mert megemeli a diszkontfaktort, amitől a jövőbeli várható cash-flowk kevesebbet érnek.

Ó… ió… ció… stagfláció

A forint árfolyama az euróval szemben 399-ig gyengült, a BUX egy hónap alatt 30 százalékot zuhant. Ilyen gyors és brutális árfolyammozgások csak ritkán fordulnak elő.