Warren Buffett: Sose fogadj Amerika ellen!

Warren Buffett (92) amerikai befektető és filantróp közzétette a híres, évenként publikált levelét a Berkshire Hathaway részvényesei számára, amelynek elnöke, és amelynek több évtizedes kiemelkedő befektetési eredményei magukért beszélnek.

Mindig roppant élvezetes olvasmány, szellemes, és a befektetések világában nem annyira járatosak számára – és kinek ne válna javára, ha járatos lenne ebben! – is ajánlott olvasnivaló. Nyolcvan év (!) befektetési tapasztalat van benne, hiszen Buffett az első részvényét 12 évesen vette, az első adóját 13 évesen fizette – és lett mára a világ egyik leggazdagabb embere, teljesen és egyedül a tehetségének köszönhetően. És Amerikának köszönhetően.

Nos, megemlíti a levél, hogy az USA, mint szövetségi állam az elmúlt évtizedben 32 000 milliárd dollár adót szedett be, amiből a Berkshire fizetett 32 milliárdot, minden ezredik dollár adót. És szeretne minél többet fizetni a jövőben. Ki ne szeretne ennyi adót fizetni?

Warren Buffett
Fotó: Shutterstock

Tán ez a passzus a kedvencem a levélből:

“A Berkshire-nél azt reméljük, és arra számítunk, hogy a következő évtizedben sokkal több adót fizetünk majd. Mi nem kevesebbel tartozunk az országnak: Amerika dinamizmusa óriási mértékben hozzájárult bármilyen sikerhez, amelyet a Berkshire elért – és erre a hozzájárulásra a Berkshire-nek mindig szüksége lesz. Számítunk az Amerikai Hátszélre, és bár időről időre lecsillapították, hajtóereje mindig visszatért.

Nyolcvan éve fektetek be – országunk életének több mint egyharmadát lefedi ez az időszak. Annak ellenére, hogy polgárainkban erős a hajlam – sőt, erős vonzalom ez – az önkritikára és az önmagunkban való kételkedésre, még nem láttam azt a korszakot, amikor volt értelme hosszú távú fogadást kötni Amerika ellen. És alapvetően kételkedem abban, hogy eme levél egyetlen olvasója is eltérő tapasztalatra jut majd a jövőben.”

Warren Buffett

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Warren Buffett – Óvakodj a túlzott magabiztosságtól!

Túlzott magabiztosságunk annyira mélyen gyökerezik a DNS-ünkben, hogy még ha tisztában vagyunk is vele, akkor is rendkívül nehéz ettől megóvni magunkat. A legendás Warren Buffett is elkövette a maga nagy hibáját.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.