Was ist los? avagy Angéla, mit csinálsz?

Mindig vannak előítéletek a németekkel szemben, hogy kockafejűek, túlságosan is precízek, meg nincs humoruk, meg gonosz módon minden foci vb-én és eb-én jól szerepelnek, de egyet nem lehet rájuk mondani, hogy hülyék lennének. Szerintem a német politikusoknak igen is helyén van az eszük, nagyon jól tudják, hogy mi történik körülöttük, és már meg van a tervük arra, hogy mit kezdjenek ezzel a szituációval. Nem érdekük, hogy szétessen az eurózóna, mert akkor nagy káosz lenne és ilyen esetben ki venné meg a gyönyörű BMW–ket vagy a Siemens villamosokat.

Az sem érdekük viszont, hogy folyamatosan, olyanoknak rakjanak a zsebébe pénzt, akik aztán persze soha nem adják vissza. Angéláék ezért azt találták ki, hogy az ő saját szigorú költségvetési politikájukat kényszerítsék rá a renitens EU tagállamokra is.
Ezt valamilyen speciális ellenőrző grémiummal és vélhetően durvább szankciókkal kényszerítenék ki. Feltehetőleg szintén a megállapodás része lenne, hogy akik elfogadják a feltételeket, azoknak az Európai Központi Bank (ECB) egy védőhálót nyújt és megveszi a bajba jutott tagállam államkötvényeit. Az egyezmény alapjait akár már idén is elfogadhatják, ha nagyon nagy zürzavar alakulna ki a piacokon. A probléma az, hogy ehhez elég mélyen bele kel nyúlni majd az EU-s alapszerződésbe, és azt minden tagállamnak el kell fogadnia, ami sajnos elég sok időt vesz majd igénybe.

Szerintem egy kicsit olyan lesz a következő időszak, mintha egy repülőben ülnénk, Merkel ül a pilótafülkében, a föld felé irányítja a gépet, higgadt hangon bemondja, hogy keine Sorge, biztonsági öveket becsatolni. Elkezdünk zuhanni a föld felé, majd amikor a gépen ülő többi utas mondja, hogy help, auitare, ayuda, pomoc és halálfélelmükben megígérik, hogy jó fiúk lesznek, és több pénzt nem költenek, akkor hirtelen elrántja a kormányt, és elindulunk újra felfelé.
Hozzá kell tenni, hogy a hátsó sorokban ilyenkor is lesz néhány ember, aki valami érthetetlen nyelven, de erős hazafiként azt mondja majd, hogy „nekünk így sincs szükség segítségre”, miközben stikában már az ejtőernyőt keresik. A repülő megy tovább Európa felett, kinyílnak az ajtók és elkezdődik a pénzeső, ennek persze lent mindenki nagyon örülni fog, és mindenki egy kicsit megnyugodhat, még a hátsó sorokban utazó utasaink is pálinkával a kezükben éneklik majd: „Ha én nékem sok pénzem lesz, felülök a repülőre….”

Hogy miért is fontos ez nekünk, meg miért lenne jó látni, hogy mi járhat Angéla fejében? Azért mert nagyon nagy hatással lesz a mi sorsunkra is, és nem feltétlenül az itthoni döntéshozókon múlik minden.  Néha érdemes félszemmel azt is követni, hogy miket írnak a német sajtóban, illetve mi történik a Bundestagban…

Also Alles gute Angela und liebe Grüsse