Wicha József (51) – az ingatlanfejlesztéssel és beruházás-szervezéssel foglalkozó Wis Holding Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója

Miskolcon született. Eredeti szakmája fűtésszerelő, 22 éves kora óta vállalkozó. Kezdetben építőanyag-kereskedelemmel, később ingatlanfejlesztéssel és energetikai beruházásokkal foglalkozott. Olyan projektek fémjelzik cégét, mint a Római Wellness-otthon, az ötcsillagos Sárvári Spirit Hotel Thermal Spa, az újpesti és a miskolci Európa Center vagy a miskolci biomassza fűtőmű. Házas, három gyermek édesapja.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?
Talán arra, ahogy a világ változik, mi is tudtunk változni és folyamatosan fejlődni vele.

2. Mitől jó egy vezető és mitől rossz?
Úgy tudja motiválni az embereit, hogy a legjobbat hozza ki belőlük. És talán attól rossz, hogy nem látja meg az embereiben az igazi értékeket.

3. Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
Ha a tehetségéhez képest mindig igyekszik a legjobbat kihozni magából. Amit nehezen tolerálok, ha nem az történik, amit megbeszélünk.

4.Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
Sok csatát elvesztettünk az elmúlt időben, de mindegyik a fejlődésünket szolgálja és a legjobb az, mikor ráébredünk, hogy miért kellett ezt megéljük.

5. Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Steve Jobs – mert rengeteg megpróbáltatáson ment át, de képes volt újra és újra felállni és megépíteni a világ egyik legsikeresebb cégét. Mind e mellett nagyon nagy értékekkel rendelkező ember volt.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
Első komolyabb munkám az ózdi kohó lebontása volt. 25 éves voltam, akkor valójában még fel sem tudtam fogni, mekkora kockázatot vállaltam vele.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Először is hadd kezdjem egy idézettel a Bibliából: „Isten nem teremt szemetet!” Mert mindenki sikerre van ítélve, amikor megszületik.
Próbáljon figyelni a belső érzéseire, legyen egy világosan megfogalmazott célja, amiért képes áldozatokat vállalni és nagyon keményen dolgozni. Azt gondolom, ha ezt meg tudja csinálni, a siker borítékolva van!

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
Megpróbálni őszintének maradni minimum önmagunkhoz. Talán a magyarok őstörvénye szerint élni: „Ne árts, ne bánts, segíts, istápolj, ne tegyél olyat másnak, amit magadnak sem szeretnél.”

9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
A családommal eltöltött idő a legértékesebb számomra, szerencsére úgy neveltük a gyerekeinket, hogy tudunk velük együtt sportolni, utazni, kikapcsolódni.

10. Hol élne legszívesebben? Miért éppen ott?
Magyarországon! Mert itt születtem, ez a hazám.

+1 Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?
A világ leggazdagabb embereit, mikor megkérdezték, mibe fektessenek be, szinte kivétel nélkül azt válaszolták: „Önmagukba!”
A legtöbb ember tanulási folyamata hasonló, mint egy repülőgép útvonala, felszáll (elvégzi az iskolákat), eléri a repülési magasságot (itt szinten van, nem fejleszti magát), leszáll (nyugdíjba megy) elégedetlenül.
A sikeres emberek egész életükben fejlesztik magukat. Az iskolákban azt is meg kellene tanítani, hogyan kell pénzt keresni.
Mindegy, hogy mit csinálunk, legyünk abban a legjobbak!