Sztoikus filozófia, meditáció, önazonosság és sikeres befektetés (Könyvajánló az ünnepekre)

Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tizenöt éven át toronymagasan verte az S&P 500 indexet. Ám ahogy a piac 2008-ban összeomlott, elkövette pályafutása legsúlyosabb elemzői hibáját. Arra fogadott, hogy a leginkább agyonvert pénzügyi részvények közül több is szárnyalni fog, amint a Federal Reserve határozott lépéssel feltőkésíti őket, és megakadályozza a katasztrófát. Betárazott az olyan papírokból, mint a Bear Stearns, az AIG, a Merrill Lynch, a Freddie Mac és a Countrywide Financial – amelyek kivétel nélkül egyre csak csúsztak lefelé. 2008-ban a Value Trust értéke 55 százalékát veszítette el, a kisebbik alapja pedig 65 százalékot bukott.

A befektetői menekültek tőle. A Miller által kezelt eszközök értéke mintegy 77 milliárd dollárról 800 millióra (!) zuhant. Amikor karrierje, anyagi helyzete, hírneve és lelki nyugalma veszélybe került, sztoikus filozófusokhoz, így Epiktétoszhoz és Senecához fordult „érzelmi stabilitást keresve”, emlékeztetve magát arra, ahogy ők „általánosságban a balsorshoz közelítenek. Alapvetően nem tudod kontrollálni, hogy mi történik veled – ecseteli Miller. – A történésekhez való hozzáállásodat tudod irányítani. Történjen veled jó, rossz, közömbös, igazságos, igazságtalan, azt döntheted csak el, hogyan állsz hozzá.”

A fentiekről William Green Gazdagabb, bölcsebb, boldogabb című könyvében olvashatunk, amelynek magyar kiadása a napokban jelent meg és került a kezembe. A szerző abban a kiváltságos helyzetben van, hogy újságíró munkája révén több legendás befektetővel került személyes kapcsolatba, és hosszan beszélgethetett velük. Ezekből a beszélgetésekből született a kötet, mely semmiképp sem tekinthető „komoly” befektetési szakkönyvnek, ám könnyen olvasható, mély gondolatokkal és meglátásokkal teli olvasmány, amelyekből – ha nem is szükségszerűen a befektetések területén, de – bárki profitálhat.

A szerző a „siker, pénz, csillogás” mögé is bepillantást enged, amikor arról faggatja interjúalanyait, hogyan kezelik és viselik el a piac megpróbáltatásait. A könyvben megszólaló pénzemberek nem üstökösként felbukkanó és gyorsan porrá égő „hullócsillagok”, hanem hosszú távon kiemelkedő teljesítmény felmutatni képes befektetők, így mindannyian keresztül mentek már stresszes és fájdalmas időszakokon is.

77 milliárd dollár után 800 millió dollárt kezelni kétségkívül óriási bukás, amely pszichésen is rettentően megterheli az embert. Bill Miller végül felállt a padlóról, a könyvből pedig kiderül, balsors idején miből merítenek erőt ezek a befektetők. Talán nem árulok el nagy titkot, ha annyit megjegyzek, hogy a sztoikus filozófusokat és a meditációt többen is említették.

Megfontolásra érdemes – és nem kizárólag a befektetésekre érvényes – a szerzőnek azon megállapítása, hogy milyen fontos szerepet játszik életükben az önazonosság: hogy olyan életet éljünk, olyan munkát végezzünk, olyan emberi kapcsolatokat ápoljunk, amelyek az általunk követett értékekkel összhangban vannak, röviden, hogy a saját életünket éljük, a saját utunkat járjuk.

Green Warren Buffettot hozza egyik példának, aki (állítólag) a mai napig szinte teljes egészében Coca-Colán és McDonalds menün él (mondjuk nem tudom, hogy pont ez tényleg így van-e, mert ez így elég egészségtelen), és sok évtizede meglévő házában lakik, csak mert „szereti”. És ha már Buffett, „szerencsére” nem ő a könyv központi figurája. Félreértés ne essék, nincs vele semmi bajom, sőt, de szerintem túl sokat és túl sok helyen olvashattunk már róla. Reflektorfénybe kerül viszont – sok más legendával egyetemben – üzlettársa, Charlie Munger, akiről megtudhatjuk, hogy a háttérben megbújva is milyen nagy hatással volt Buffettra és Berkshire Hathawayre.

Warren Buffett

„Ha az életben csak annyit érsz el, hogy kis papírdarabkákat vásárolva meggazdagszol, az egy elhibázott élet. Az élet több annál, mint éles elmével vagyont felhalmozni.”

Charlie Munger, Fotó: Shutterstock

Mungertől származik ez az idézet is, amely után a szerző felteszi az alábbi elgondolkodtató kérdést: Mitől lesz valaki gazdag? Így folytatja:

„Felszínes értelemben ezek a befektetők a legnagyobb nyertesek. Megütötték a szinte felfoghatatlan mértékű főnyereményt, ami lehetővé teszi számukra, hogy fejedelmi ingatlanokat, jachtokat, repülőket vásároljanak, és a műtárgyaktól kezdve a versenyautókig bármit gyűjtsenek. Ám ténylegesen hogyan szolgálja a javukat a vagyonuk? Mennyivel járul hozzá az elégedettségükhöz? És ha nem a fizikai gazdagság az igazi bőség kulcsa, akkor vajon mi?”

A választ elolvashatjuk ebben a sok hasznos gondolatot, tanulságos történetet felvonultató könyvben. Könnyed olvasmány, ideális kikapcsolódás az ünnepekre.

William Green: Gazdagabb, bölcsebb, boldogabb – Hogyan nyernek a világ legjobb befektetői a piacokon és az életben

A4C Books, 2022 (344 oldal)