Zakopane: a hazaindulás előtti nagybevásárlással lefaragod az útiköltséget

Lengyelországban, Zakopánéban jártunk múlt hétvégén és a nagy hó mellett meglepődtünk az árakon is.

A legjobbkor érkeztünk! 30-50 centiméteres hó fogadott minket, el is akadtam az elsőkerék-meghajtású Skodával és még a hólánc is elszakadt.

Ez ne vegye el a kedvét senkinek, azonnal érkezett segítség, a helyiek rutinosan kezelik az efféle helyzeteket!

A sajtok és úgy összességében a helyi fogások nagyon finomak, a hely szép. Rönkházban szálltunk meg – két család egy házban –, körülbelül 100 ezer forintot fizettünk per család per 3 éjszaka.

A jövő évi foglalást tekintve itt is ugranak az árak, 760 zlotyi/éjszaka/rönkházról 950 zlotyira (biztos magunkkal vittük az inflációt).

Indulás előtt elmentünk a helyi bevásárlóközpontokba és ledöbbentünk, mennyire olcsó a vaj, illetve a tejtermékek, az édességek, a tészták, a pékáruk és a tömény italok is.

A Google-fordító mindenben segített: lengyelül beszélgettünk, tájékozódtunk, és a szoftver lengyel szövegfelé emelve pár másodperc alatt fordította magyarra a szövegeket.

Öt zlotyiért – aznap 88 forint volt egy zlotyi, ma 82-83 az árfolyam – tudtunk venni vajat, ami itthon 800 forintba kerül(t), mellette a laktózmentes tej ára körülbelül 250, sima tej 150 forint volt. Száz zlotyi egy 1,5 literes whisky, és sorolhatnám.

Azok a családok, akik rendesen bevásároltak a hazaút előtt, minimum az útiköltséget, de inkább a szállásköltség egy részét is megspórolták.

Sokat beszélgettünk a helyiekkel, mi okozhatja a nagy árkülönbséget Magyarország és Lengyelország között, de nem jöttünk rá. A differenciát a forint aránytalanul nagy gyengülése sem indokolja, hiszen körülbelül 10 százalékkal gyengült többet a forint euróhoz képest és zlotyihoz képest is (attól függően, milyen időintervallumot nézünk). A benzinkutakon ugyanannyiért tankoltunk Szlovákiában és Lengyelországban is, mint Magyarországon, tehát az üzemagyagár sem okozhatja a különbséget. Átfogóbb kutatást nem végeztem.

Jó most az ingatlanbefektetés?

Az elmúlt évek egyik sztárbefektetése volt az ingatlan. Aki csak tehette, ingatlant vett – kis önrésszel hitelből, vagy hitel nélkül. Egyelőre úgy néz ki, hogy ez a korszak lezárult. Véleményem szerint a mai kamatkörnyezetben készpénzből nem éri meg befektetési ingatlant venni, főleg rövid távon.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.