Zavar az erőben

Megszületett a bírósági döntés: A NASA mégsem sértett törvényt azzal, hogy a közbeszerzési eljárásban a SpaceX holdraszálló egységét hozta ki győztesnek, és a Blue Origin ajánlatát nem támogatta. A NASA választását néhány hónapja a Blue Origin támadta meg, és mostani határidőre született meg a bíróság döntése.

A történet azzal kezdődött, hogy az Artemis programban, az új holdra szállás végrehajtásában a NASA, mint fő szervező mellett minden korábbinál hangsúlyosabb szerepet kaptak a magáncégek. Ez a katonai űrprogramokban korábban is így volt, de a polgári űrtevékenységben ez még mindig újdonság.

Az Artemis program elődjét, a Constellation programot még 2004-ban jelentette be Bush elnök. A bejelentés egy évvel a Columbia űrrepülőgép katasztrófája után történt, és kifejezett célja volt, felkeltse az érdeklődést az űr iránt. A program hangsúlyos fejezete volt, hogy az amerikaiak visszatérnek a Holdra.

A távoli jövőbe tervezett és alulfinanszírozott programot 2009-ben törölték, és 2010-ben Obama elnök a programból fő összetevőként csak a Mars elérésére is alkalmas nagyrakéta fejlesztését tartotta meg, a többi programrész alulfinanszírozottság miatt hatalmas elmaradásban volt.

A Trump adminisztráció 2017-ben megtartotta az emberes űrrepülések programját, majd 2019-ben váratlanul kitalálták, hogy a programot fel kell gyorsítani: a cél a holdra szállás 2024-ben! (Trump újraválasztása esetén ez lett volna a két elnöki ciklust megkoronázó esemény…)

Lélegzet visszafojtva várták a Hold bizniszben érintettek, hogy Biden elnöknek mik a tervei a Holddal kapcsolatban. A nagy bejelentések elmaradása határozott megkönnyebbülést hozott, mivel minden megy tovább a tervek szerint. Azaz nem teljesen minden, mert a tervezett emberes Hold-misszió – részben a pandémia okozta késések miatt – áttolódott 2025-re.

A NASA közben meglépett egy szükséges szervezeti átalakítást. Egy hónapja szétválasztották az emberes űrrepülési programot egy üzemszerű (Föld körüli) és egy kísérleti (Hold-Mars) divízióra. A Holdutazók így már teljesen az előttük álló feladatra tudnak koncentrálhatnak.