Zipangu

Nézegetem az USDJPY árfolyamalakulását és nagyon látványos, ami történik: a keresztárfolyam elképesztően lecsökkent volatilitással tapad a 76 környékére. Valószínűleg a Bank of Japan intervenciója tartja még itt fenn az árat. Egyébként a jen mindenkori (!!!) maximumán van a dollárral szemben, a Nikkei részvényindex pedig 30éves minimum környékén van. Szép kis helyzet.

Írtam erről korábban: a földrengés utáni helyreállításhoz haza kell vinni a pénzt, plusz a korábban magasabb hozam reményében kivitt megtakarításokat is hazaviszik a japánok, mert már nincs semmiféle kamat sehol sem, így a jen folyamatos felértékelődési nyomás alatt van – ez viszont tönkreteszi az exportot, amely lerántja az egész japán gazdaságot. A megoldás csakis gigantikus elinflálás lehet, de erre még nem vette a gazdaságpolitika a bátorságot. Amíg ezt nem teszik meg, addig tarthat a szenvedés.

Egyébként a Nagy Válság után is azok az országok tápászkodtak fel először akik leghamarabb elinfláltak, azaz lejöttek az aranystandardról – amiről egyébként magának Roosevelt-nek a legfőbb gazdasági tanácsadója mondta azt, hogy “ez a nyugati civilizáció végét jelenti”. https://krugman.blogs.nytimes.com/2010/11/01/the-end-of-western-civilization/

Nem jelentette, mintahogy a masszív elinflálás sem fogja most sem azt jelenteni – de itt még nem tartunk, valószínűleg csak hosszabb szenvedés után kezdik ezt el a japánok, és az európaiak is, lásd alább:

Soros szerint azonnali összeomlás jöhet:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/soros_azonnali_osszeomlas_johet.156717.html

Azt gondolom, hogy van megoldás: a görögök strukutrált csődje mellett az ECB feltétlen és “végtelen” garanciavállalása minden más eurozónás állampapír megvásárlására mondjuk 5%-os hozamszint felett – mindaddig amíg az adott állam vállalja, hogy betartja a nagyon szigorú költségvetési politikát. Eredménye összeeurópai recesszió és az euró jelentős gyengülése lenne, de még mindig jobb, mint a pénzügyi káosz. Azt hiszem előbb-utóbb ezt meg fogják lépni, és ezzel párhuzamosan folytatódhat majd a részvények és az euró lecsúszása.

Forrás: Zsiday.hu