Zöld út az Amstelnek

Annyi a spekulánsoknak. Azoknak, akik az Amstel (tulajdonképpen a Heineken) nagyvonalúságára vagy a pénzügyi felügyelet jóakaratára” számítva idén ötezer forintról húszezerre tornázták fel a Brau árfolyamát. A hollandok azonban csak 12 806 forintot ajánlottak minden egyes sörpapírért szeptemberben.
A csalódott befektetők nyomására a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megvétózta az Amstel ajánlatát. Harmincnapi vizsgálódás után azonban rájött, a hollandok ugyan egy-két helyen hibáztak – kaptak is egy egymillió forintos büntetést –, a felajánlott ár azonban törvényes. Amszterdamban így nem is haboztak, de facto megismételték ajánlatukat, amelyet tegnap a felügyelet jóvá is hagyott. Esett is nyomban a Brau tőzsdei árfolyama.
Hisz első látásra a 6,8 százaléknyi „kisrészvényesnek” – a pakett meghatározó része a Concorde ALAPKEZELŐÉ – nincs más lehetősége, mint igent mondani az Amstel ajánlatára.
A dolog azonban azért nem ennyire egyszerű. Van ugyanis egy kiskapu, ha igencsak aprócska is. A felügyeleti döntés bíróságon megtámadható. S az igazságszolgáltatás malmai ezúttal kénytelenek lennének gyorsan őrölni, a törvény ugyanis harminc napot ad a döntésre. Kérdés azonban, hogy miért lenne más a bíróság határozata, mint a szakmai szervezeté.
Vállalkozó mindenesetre már tegnap akadt. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének első embere közölte, harminc napon belül megtámadja a felügyeleti döntést a közigazgatási bíróságon. Dióslaki Gábor szerint a felügyelet és annak elnöke az Amstel felvásárlási ügyében törvénysértést követett el.

M. T. GY.

Forrás: Magyar Hírlap – 2003. november 4.