Zsiday: a forint sorsa az MNB kezében van

A mostani globális fellendülés elég régóta tart, ami már önmagában figyelmeztető jel – nyilatkozta Zsiday Viktor befektetési szakember a Figyelőnek. Az alapkezelő arról is beszélt, hogy a forint sorsa teljes mértékben a magyar jegybank kezében van – írja a Portfolio.hu.

A portfóliómenedzser számára a legfontosabb figyelmeztető jel a kilátásokat illetően, hogy idén megfordul a 2008 óta töretlenül folyó jegybanki pénznyomtatás. „A nagy központi bankok elkezdik visszaszívni a gazdaságba betolt pénzeket, aminek a hatásai egyelőre nem láthatók előre, ugyanis maga a hatalmas pénznyomtatás is egy soha nem látott monetáris politikai kísérlet volt” – magyarázta Zsiday, aki azt is hozzátette, hogy félő: ha megfordul a pénznyomtatás, akkor nagy árfolyamesések jöhetnek a piacokon, ami visszahat a gazdaságra.

Megítélése szerint a világgazdaság ezúttal jobban felkészült egy esetleges visszaesésre, ezért a következő globális recesszió nem lesz túl mély.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország és általában a régiónk kitett a világgazdasági mozgásoknak, amit még az is tetéz, hogy ezeknek az államoknak a kormányzata sok esetben nem folytatott anticiklikus gazdaságpolitikát, azaz a jó időkben nem javította eléggé a költségvetési egyensúlyt.

„Egy olyan komoly fellendülés után, mint amely például hazánkat is jellemezte az elmúlt öt évben, véleményem szerint a büdzsének már legalább nullában kellene lennie, ugyanis ha jön egy lassulás, akkor így a kormányzat képes költeni, és ezzel ellensúlyt tud képezni a recessziónak”

– figyelmeztetett.

A szakember szerint sajnálatos módon Magyarországon nincs valódi anticiklikus gazdaságpolitika, ezért ha komolyabb problémák lesznek, a kormányzat tartalékai kevésnek fognak bizonyulni, és nehezen tudnak majd valódi segítséget nyújtani a gazdaságnak.

Forrás: KSH, Portfolio

Forrás: KSH, Portfolio

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az ország külső sérülékenysége csökkent, nincsenek jelentős devizaadósságok, illetve a hitelállományok alacsonyak.

Nagyon fontosnak nevezte Zsiday Viktor a fizetések – sokak szerint erőszakos, de szerinte elkerülhetetlen – közelítését az európai szintekhez (ami hajtja a fogyasztási boomot is egyébként), hogy megállítható legyen az elvándorlás. Úgy vélekedett, hogy emiatt érdemes kormányzati ösztönzőkkel segíteni a bérnövekedést.
A forint kapcsán kifejtette, hogy a hazai fizetőeszköz sorsa teljes mértékben az MNB kezében van. „Úgy tűnik, hogy míg a kétezres években a nagy devizaadósságok miatt a forint viszonylag stabilan tartása volt a fő prioritás, és emiatt a kamatszint nagy kilengéseket mutatott, jelenleg az MNB számára az alacsony kamatszint a legfontosabb, mert most jelentős részben ettől függ az állam, a vállalatok és a lakosság kamatkiadása” – érzékeltette.