Zsiday Viktor: Túl szép az, amit most beáraznak a piacokon

2024 befektetési döntéseit illetően a legfontosabb kérdés, hogy kell-e újabb inflációs hullámmal számolnunk, illetve hogy mi lesz a kamatpálya alakulása – hangzott el a Pénzcentrum CashTag januári adásában.

„Én mindenképpen azt nézném meg, hogy az inflációs folyamatok hogyan alakulnak tavasszal, amikor látni fogjuk a béremelések hatásait, hogy milyen átárazások történtek a boltokban. Magyarországon szerintem ez egy nagyon fontos kérdés”

– jelentette ki a HOLD-nál elérhető Citadella Befektetési Alap portfóliókezelője az Árgyelán Ágnessel és Bence Balázzsal közös beszélgetésben. Zsiday Viktor hozzátette, emellett fontos az is, hogy általában véve mi történik majd Kínával, az ottani ingatlanpiacnak mi lesz a sorsa.

2024 kulcsa a kamatvágás

Fontos kérdés, hogy mi a helyzet azokkal, akik a forint mellett mondjuk euróban vagy dollárban tartják a pénzüket, ők mire számíthatnak az idei évben? Ezzel kapcsolatban Zsiday Viktor elmondta, sokak azon a véleményen vannak, hogy soft landing várható, vagyis hogy az infláció beesik, a jegybankok pedig elkezdenek kamatot vágni.

„Nekem ezzel van egy problémám: ha a gazdaság belassul, de valójában nem lesz nagy probléma a növekedéssel, akkor elég magasan lesznek még a bérnövekedési ütemek, tehát szűk lesz a munkaerőpiac. Azaz nekem nem jön össze az a világkép, amit most beárazva látok, mert ha a gazdaság talpon marad, akkor a munkaerőpiac is viszonylag szűk lesz, és ha a munkaerőpiac szűk, akkor bérnövekedési nyomás következik be. Ha pedig 4-5 százalékkal nőnek a bérek a fejlett világban, akkor biztosan nem 2 százalékos lesz az infláció mértéke”

magyarázta.

A pénzromlás ütemének alakulása ugyanakkor csaknem kiszámíthatatlan, legalábbis a Zsiday Viktor által közöltek alapján. A szakember szerint ugyanis a fogyasztói árak emelkedése kapcsán a tavalyi évben inkább pesszimizmus uralkodott, de most az optimizmust tapasztalja, hiszen sokan úgy gondolják, hogy sikerült megoldani az inflációs problémát.

„Ugyanakkor ez egyáltalán nem biztos, szerintem, ami most le van árazva a piacokon az túl szép” – jelentette ki, majd vázolta azt a helyzetet is, ha a jegybankok a várakozásokkal ellentétben mégsem vágnak majd kamatokat. Véleménye szerint ez a tőzsdéknek okozna óriási problémát, amiknek alapvetően alacsony és csökkenő kamatszintre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően működjön a részvénypiacuk. Ellenkező esetben komoly probléma léphet fel.

Ömlik a pénz az aranyba

Az arany népszerű befektetésnek számít a lakosság körében, és 2020 óta a központi bankok is tonnaszámra vásárolják, ám ez nem egy kamatfizető eszköz. Nem mindegy azonban, hogy miként hatnak majd az árára a szakemberek által vázolt gazdasági irányok, például a kamatpálya alakulása. „Én 3-5 éves távon kifejezetten optimista vagyok arannyal kapcsolatban, mert egyfajta változást látok, különösen az orosz ukrán háború óta, amikor kiderült, hogy ha valakinek van dollárja vagy eurója, akkor azt le lehet foglalni az arannyal. Amit egyébként nem csak a kínai, hanem más jegybankok is vesznek, így egy nagy relokáció zajlik jelenleg, amiből ki tud alakulni egy nagy arany áremelkedés” – mondta a portfóliókezelő.

Hozzátette, ennek azonban lenne egy gátja, mégpedig az, ha felmennének a kamatok. Akkor ugyanis nagyon drága lenne aranyat tartani.

Zsiday Viktor: Vissza a költségvetési múltba