Milyen befektetésekben hisz most Zsiday Viktor?

Zsiday Viktort, a HOLD Alapkezelő és a Citadella Befektetési Alap portfóliókezelőjét a Portfolio Investment Day-en kérdezték arról, milyen aktualitásokat, kihívásokat és lehetőségeket lát most a befektetési piacon, illetve a gazdaságban.

Mi volt a legutóbbi olyan esemény, amin meglepődött?

Olyan nem volt, amit nem hitt el, ha az ember elég sok gazdaságtörténetet olvas, sok meglepetés nem érheti. A Covidnál is látszódott januárban, hogy ebből baj lesz, de az, hogy az oroszok megtámadták az ukránokat, nagyon meglepte.

Ennek kapcsán arra gondolt, hogy egy háború kitörésekor van egy sokkhatás, majd ebből egy felpattanás. A long pozíciókat ezért nem adta el, bár így utólag ez a stratégia felemásan sikeredett – vallotta be.

„Ha nincs nagyon sorsfordító hatása a háborúnak egy adott ország gazdaságára, egy idő után figyelmen kívül hagyják azt a piacok Mert nem tudjuk, mit kezdjünk a helyzettel”

– tette hozzá.

Forrás: Portfolio.hu

Elárulta, nagyon optimista Görögországgal kapcsolatban, itt 8-10 éven át mély recesszió volt, a gazdaság ezen időszak alatt megtisztult, és ilyenkor sokáig tud tartani a fellendülés. Önmagában is van tehát növekedési potenciál a gazdaságban, ehhez jönnek még hozzá az uniós források is.

A makrogazdaság kapcsán sok kérdés van, amire jól láthatóan senki nem tudja a választ, a legkevésbé a jegybankárok, akik sokáig azt hangoztatták, hogy semmilyen infláció nem lesz – jegyezte meg.

Infláció

Van egy strukturális munkaerőhiány a fejlett világban, erre még rátett a Covid. Ez a bérekre egy felfelé ható nyomást gyakorolhat, ami pedig tovább fűtheti az inflációt a jövőben. Van egy olyan változás a világgazdaságban a 2010-es évek óta, amely a magasabb inflációs környezet felé mutat.

Mit kel venni ilyen inflációs környezetben?

A magas infláció és magas kamatkörnyezet nem jó az eszközáraknak. Az ingatlanpiacon úgy látja, ez a várakozás még nem épült be, ahogy a részvénypiac számos szegmensébe sem, így 3-5 éves időtávon ezekben a szegmensekben nem annyira optimista.

Régiós piacok

Nem teljesen a mi régiónk, de a görögöket ide sorolja, mint jó befektetés. A KKE-régióban a legtöbb gazdaságban erős túlfűtöttség alakult ki, amiből még lehetnek problémák, ezért itt csak óvatosan keres egyedi sztorikat.

Osztalékrészvények

Nem számít, ha egy cég osztalékkal, részvény-visszavásárlással vagy árfolyamemelkedéssel fizeti ki a befektetőt. Azért vesz meg egy részvényt, mert azt gondolja, hogy a következő években az jól fog teljesíteni – árulta el.

Mi van most a portfólióban?

Görög részvények és készpénz. Utóbbi azért tartja, mert ha lát jó lehetőségeket a piacon, azonnal be tud szállni, akár határidős pozíciókba is, de itt szigorú kockázatkezelést végez.

Ha most kellene összeállítani egy portfóliót egy ügyfélnek, mit venne bele?

Két sztori foglalkoztatja most, ami érdekes lehet.

1. Borzasztóan olcsó a japán jen, ami annak köszönhető, hogy a világban nagyon felemelték a kamatokat. A következő 12-24 hónapban a japán jen vétellel lehet majd nagyot keresni.

2. A másik érdekes sztori, hogy egy nagy változás látszik a jegybankok viselkedésében az arannyal kapcsolatban. Egyre több jegybank igyekszik diverzifikálni azóta, hogy az orosz jegybank tartalékait világszerte lefoglalták.

Zsiday Viktor 50 százalék esélyt lát arra, hogy lesz egy recesszió a világban, és ha le kell vágni a kamatokat, könnyen felrobbanhat az arany árfolyama.