Zsiday Viktor: Van fantázia a hazai piacban

Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, több blogbejegyzése kapcsán, gyakran szerepelt a médiában. Ezúttal – olvasóink kérésére – többek között a tusványosi beszéd gazdaságpolitikai vonatkozásairól, az általa kezelt Citadella Származtatott Befektetési Alapról és nem utolsó sorban arról faggattuk, mibe érdemes most fektetni, illetve személy szerint ő miben tartja a megtakarítását.

Vége a legjobb 10 évnek. Ez már a legrosszabb évtized?

Zsiday Viktor: Magyarországon 2012 után nagyon kedvező együttállás volt a gazdaságban: a hét szűk esztendő után egyszerre indult el egy globális fellendülés és ömlött a nyakunkba az EU-támogatás, ami komoly fellendülést hozott. Támogatott minket ebben a világszerte csökkenő kamatszint és az energiahordozók alacsony ára is, tehát minden tökéletesen együtt állt.

Sajnos ezek az együttállások most véget értek: valószínűleg tartósan drágább lesz az energia, magasabb kamatok is lesznek, és a gazdaságban sincs már olyan sok (például munkaerő-) tartalék, mint 10 éve. Amennyiben az Európai Unió teljes jogú tagjai maradunk, és kapunk támogatást, akkor nem lesz feltétlenül tragikus ez az időszak, bár éves 1-2 százalékos növekedésnél többet így sem látok bele. Amennyiben kiesünk az Unióból – akár explicit, akár implicit módon – akkor viszont tényleg nehéz évek várnak ránk.

„Full gázból rögtön satufék” – írtad a fejlődő országok gazdaságpolitikája kapcsán. Véleményed szerint magukat a jegybanki döntéshozókat és gazdaságpolitikusokat is meglepte, hogy ilyen hevesen kellett megemelni a kamatokat Magyarországon?

Szerintem igen. Azt nyilván tudták, hogy a választási osztogatás fenntarthatatlan, és ki kell majd igazítaniuk, de arra majdnem biztosan nem számítottak, hogy ilyen gyorsan és ilyen nagymértékben kell korrigálniuk a korábbi túlfűtöttségből adódó problémákat. És 10 év gazdasági sikerei után bizonyára el is bízták magukat, jobbnak ítélték meg a helyzetet, mint amilyen az valójában volt.

Az elmúlt hetekben a kamatemelések és a fiskális oldali megszorítások láthatóan nem tudták megakadályozni a forint gyengülését. Úgy tűnik, hiába cselekszik a gazdaságpolitika, ha a másik oldalon a „klasszikus” politika továbbra is nyugatellenes jelzéseket ad – ahogy tette azt a külügyminiszter az oroszországi látogatásával, vagy a kormányfő a tusványosi beszédében. A politika mozgatja a forintot, a gazdasági tényezők helyett?

Általában a normális mederben haladó politikának nincs komoly hosszú távú hatása a devizaárfolyamokra, de Magyarország esetén a teljes sztori arra épül, hogy az ország az EU integráns tagja. Mivel a piacok percepciókra épülnek, ezért ha a fenti percepció meginog, ha attól lehet tartani, hogy az ország kiesik az EU-ból, vagy ebbe az irányba mozog (7. cikkely szerinti eljárás, pénzek felfüggesztése), akkor a befektetők fejében teljesen át kell írni, hogy itt mi lesz a következő években.

Zsiday Viktor, a HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere
Zsiday Viktor, a HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere

Köznyelven ez azt jelenti, hogy a Magyarországba vetett teljes hit kezd meginogni, és ez borzasztóan veszélyes, könnyen gazdasági tragédiához vezethet. Ugyanakkor még az EU-s támogatások megléte mellett is elengedhetetlenek a kormányzati megszorítások és a jegybanki szigorítás. Viszont normális esetben ilyen komoly kormányzati kiigazításnak és jegybanki beavatkozásnak elegendőnek kellene lennie a hazai makrohelyzet stabilizálásához.

Aki az elmúlt fél évben részvénybe, kötvénybe fektetett fejlett vagy feltörekvő piacon, annak 10-30 százalék közötti árfolyamesést kellett elszenvednie – a kisbefektetők mínuszáról nem is beszélve, akik a folyószámlájukon, esetleg MÁP+-ban tartották a pénzüket. Szerinted mibe érdemes most invesztálni?

A hazai piacon a MÁP+ és az inflációhoz kötött lakosság kötvények voltak a logikus választás éveken át, mint alacsony kockázatú, de hozammal rendelkező eszközök. Ezek közül az inflációkövető kötvények továbbra is vonzóak. Hatalmas változás, hogy most már az intézmények számára is elérhető végre hozam, miközben nekünk éveken át 0 százalék körüli diszkontkincstárjegy-hozamokból kellett kiindulnunk, és folyamatos, gigantikus versenyhátrányban voltunk akár egy sima MÁP+ hoz képest is.

Ez most megváltozott: kétszámjegyű forintos hozamokat lehet rögzíteni 1-2-3 évre. Tehát a hazai piacon van elérhető hozam, bár ezek némelyike (például vállalati kötvények, kötvényderivatívák) a kisbefektetők számára nem, vagy csak nehezen elérhetőek. Emellett a nemzetközi részvénypiacon is vannak vonzó árazású papírok.

Befektetési alapod, a Citadella lehetőséget és megoldást jelent egy ilyen turbulens, stagflációs környezetben?

Az alap árfolyama sajnos jelentősen esett idén, aminek a legfőbb oka, hogy az általam korábban vonzónak tartott pozitív hozamok mellett rögzítettem az alap nagy részét kitevő kötvényjellegű részt – azonban a hozamok tovább emelkedtek, ez pedig árfolyamveszteséget okozott, de egyben át is árazódott a kötvényjellegű rész. Így jelen pillanatban (bár ez nyilván napról napra változik) a következő egy-két évre mintegy 11-12 százalékos hozam van rögzítve az alapnak erre a – nagyobbik – részére.

Emellett az alapban jelentős hányadot tesznek ki a görög bankrészvények, amelyeket elképesztően alulértékeltnek tartok. Azt gondolom, hogy Görögország ugyanott van, ahol Magyarország volt 2014-ben: hatalmas EU-támogatást fog kapni éveken át, miközben beindul(t) egy nagy fellendülés. Szerintem a teljes görög értékpapír- és ingatlanpiac komoly növekedést fog mutatni, ezért tartom ezeket a részvényeket az alapban.

Emellett természetesen kereskedek is az alapban rövidebb és középtávra, sajnos ez idén eddig elég negatívan sült el, de az elmúlt 25 évben azért sikerült ezzel sok pénzt termelnem, úgyhogy tovább folytatom – ugyanazzal a metodológiával, mint eddig.

Ha nem túl indiszkrét a kérdés; miben tartod a pénzed?

Mivel jelenleg a saját alapomnál nem nagyon látok jobb befektetési lehetőséget, ezért idén nyáron elég sok saját pénzt raktam az alapba, úgyhogy most a legnagyobb kitettségem a Citadella Származtatott Befektetési Alap. Azt remélem, hogy a következő 2-3 évben sikerül kétszámjegyű hozamot elérni.

Benzinármizéria

A benzinárszabályozás kapcsán szombaton bejelentett új lépés meglehetősen értelmetlennek, és a fontos makrogazdasági célok szempontjából javarészt hatástalannak tűnik Zsiday Viktor szerint. Mutatjuk, miért!

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.