“Forró pénzek” jönnek a magyar piacra – Zsiday Viktor a Dellában

Két nap alatt elillant az éledező optimizmus, hogy idén talán mégsem zuhan recesszióba a gazdaság, az Egyesült Államokat és Svájcot sújtó bankpánik újra borúlátóvá tette a Citadella Alap portfóliókezelőjét. Zsiday Viktor a 24.hu Della című műsorában kifejtette, hogy a jegybankok és hatóságok fellépése nyomán – további kamatemelések nélkül is – szigorodni fog a pénzügyi közvetítő rendszer, ami fékezni fogja a növekedést.

A történtek miatt az MNB az eddig gondoltnál is tovább halaszthatja a hazai, rendkívül magas kamatai csökkentését, hogy valamelyest meg tudja védeni a forintot. Ez ugyan szembemegy a kormány akaratával, de nem lehet érdemi nyomást gyakorolni Matolcsy György lecserélésével vagy az intézmény működését alapvetően befolyásoló intézkedésekkel, mert az duplán ütne vissza, a befektetői bizalom megreccsenésével.

“Az, hogy a forint ilyen gyorsan ilyen mértékben gyengült, azt mutatja, hogy a forró pénzek keresnek nálunk befektetési lehetőséget”

– mondta a műsorban Zsiday Viktor, aki az elmúlt időben mint befektető, a görög bankokban látott fantáziát.

(A görög gazdaságban rejlő lehetőségekről tavaly két cikkben is foglalkoztunk: itt és itt.)

A közgazdász arról is kifejtette a véleményét, miért nem szükségszerű az EU hivatalos elhagyása ahhoz, hogy a befektetői világ Unión kívüliként kezelje Magyarországot.

Mikor lesz már digitális jegybankpénz?!

Zsiday Viktor: Évek óta nem értem, hogy mire várunk, mikor minden adott hozzá. Mikor lesz már végre működő digitális jegybankpénz?