Zsiday Viktor szerint sokan fognak túladni az állampapírjaikon

„Akikkel beszélek, pénz- és tőkepiaci szereplőkkel, körükben elég nagy a szkepszis, hogy mikor mennyi uniós pénz érkezhet Magyarországra” – érzékeltette a 24.hu Della legújabb adásában Zsiday Viktor, hogy a piacon milyen várakozások uralkodnak a szerinte „latin-amerikai szappanoperába” átcsapó Budapest–Brüsszel-konfliktus kapcsán.

A HOLD-nál elérhető Citadella Befektetési Alap portfóliókezelője reagált a 24.hu azon értesülésére is, hogy már a kormányzaton belül sem zárják ki a 7 százalékot megközelítő deficitet. Innen nézve még irreálisabb a 2024-re törvényben rögzített 2,9 százalékos hiánycél, ami nagyon lelassítaná a gazdaságot. A mostanában kommunikált 4,5 százalék már közelebb áll a valósághoz, de afelől kétségei vannak a szakembernek, hogy az infláció 4 százalékra leszorítható, ahogy arra a napokban tett utalást Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A további kamatcsökkentésekkel járó forintgyengülés, a 10 százalék feletti béremelések mind ez ellen hatnak. Messzebbre nézve az állampapírpiacra lesz döntő hatással az infláció: Zsiday Viktor szerint az inflációkövető állampapírban megtakarítók közül sokan vissza fogják váltani ezeket a befektetéseiket azt követően, hogy 2025 után mérsékeltebb kamatbevételt ígérnek a gazdasági trendek. Erre reagálnia kell az Államadósság Kezelő Központnak, a szakember azt is kifejtette a műsorban, hogy miként.

Az sem áll össze a portfóliókezelőnek, hogy hogyan lehet magyar külpolitikát építeni Donald Trump visszatérésére, egyúttal a kínai tőke vonzására, mert a volt amerikai elnök újbóli nyeregbe kerülésével megint kemény Kína-ellenes intézkedések jöhetnek az Egyesült Államokban. Az sem világos, mi az irány az Orbán-kormány uniós politikájában, mert a nyereség oldalon semmi nem jelentkezik a dacosság hozadékaként, a veszteség oldalán viszont ott van évi több száz milliárd forint, amit a bizalom meggyengülése miatt kell kifizetnie Magyarországnak a többiekétől magasabb kamatok, kockázati prémiumok formájában.

A teljes műsor: