Zsiday Viktor az euróban árazásról: „Láncreakció, ami gyengíti a magyar gazdaság hatásfokát”

Zsiday Viktor a Portfolio Checklist podcast múlt csütörtöki adásában Varga Mihály aznap délelőtti bejelentésével (bankok különadójának lehetséges megemelése és a kamattámogatott hitelek kamattámogatásának felülvizsgálata) kapcsolatban egyebek mellett elmondta:

Elég korlátozott, hogy hova tud a kormány fordulni pénzért, így számára nem meglepő, hogy a bankokhoz megy, mivel ez a szektor elég nyereséges volt az elmúlt időszakban a magas irányadó kamat miatt.

A portfóliókezelő szerint naiv volt, aki a korábbi extraprofitadó-bejelentés alapján elhitte, hogy jövőre csökkenhet a banki különadó Magyarországon.

A magyar gazdaság bekerült a prociklikus gazdaságpolitikát folytató országok klasszikus spiráljába. A jó időben nem képeztünk megfelelő tartalékot, és a jegybank sem volt túl óvatos, most pedig, hogy bejött egy külső sokk, csökkennek az adóbevételek, ami miatt meg kell szorítani.

“Viszont amikor megszorítunk és elveszünk pénzeket, akkor ugye az tovább lassítja a gazdaságot, amire megint megszorításokkal kell válaszolnunk”

– fogalmazott a Citadella Befektetési Alap portfóliókezelője.

A szakembert egy másik aznapi hírről is megkérdezte a Portfolio, amely szerint a magyar Porsche év eleje óta a legtöbb személyautóját a napi euró árfolyamtól függő áron értékesíti.

Amikor gazdasági szereplők elkezdenek euróban árazni, akkor egyre valószínűbb, hogy mások is követik a példájukat – mondta ezzel kapcsolatban Zsiday Viktor.

A portfoliókezelő hozzátette: az ilyen fejlemények gyengítik a magyar gazdaságpolitika hatásfokát, minél elterjedtebb ugyanis egy idegen deviza egy adott ország gazdaságában, annál kisebb mértékben tud hatást gyakorolni a gazdaságra a jegybank.

“Ha mindenki euróban tranzaktál és euróban van minden, akkor hiába mozgatják a forint kamatát vagy a forint árfolyamát, az kevésbé fog hatni a gazdasági folyamatokra.”

Zsiday Viktor az euroizáció okai között említette, hogy a magyar gazdaságpolitika visszaélt az eszközeivel, például amikor folyamatosan gyengítette a forintot.