Zsiday az inflációról: Elértük a mélypontot, innen már csak gyorsulni fog

Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt államháztartási hiány, de a további eladósodottsággal még azelőtt kezdeni kell valamit, mielőtt a piac válságlépéseket kényszerítene ki – mondta Zsiday Viktor a Kompországban, a Magyar Hang podcastjáben. A HOLD-nál elérhető Citadella Alap portfóliókezelője hangsúlyozta, hogy a járványévek óta alaposan elszállt több európai, köztük a régiós államok költségvetési hiánya, így a magyar számok nem kiugróak. „Lehet, hogy a következő egy-két évben nem lesz probléma a deficit, de öt éven belül már jó esélyét látom.

Célszerű lenne még a piaci nyomás előtt kiigazítani a büdzsét, de kevés esélyét látom, hogy a kormányzat önszántából meglépné.”

A 2022-es választás előttihez hasonló osztogatásra viszont nincs mozgástere a kormánynak, hiába közelegnek az önkormányzati és az európai parlamenti választások is. Ugyanis, ha a tavalyi folyamatokat különösebb kiigazítás nélkül rávetítjük az idei számokra, akkor is öt százalék fölött lesz a hiány, ami gyakorlatilag nulla lehetőséget teremt a pénzszórásra.

A Magyarország elleni újabb túlzottdeficit-eljárást ugyanakkor Zsiday nem tartja komoly fenyegetésnek, hiszen több uniós gazdaság is hasonló cipőben jár, mint Magyarország.

„Nem lehet egyszerre nyolc-tíz országgal konfliktust vállalni. Ebből a szempontból a piaci kényszert veszélyesebbnek érzem.”

Az infláció alakulásáról viszont Zsiday nincs olyan jó véleménnyel, mint a kormányzat. Ugyan márciusban csak 3,6 százalékos lett a mutató, de ennél rosszabb számok jöhetnek. Mivel a lakosság átlagbére 10 százalékot meghaladó mértékben nőhet idén és a forintgyengülésen át valamennyi inflációt biztosan importálunk külföldről, ezért Zsiday szerint félő, hogy a következő egy-két évben a mutató tartósan 5-10 százalék közt ragadhat. 

A Citadella portfóliókezelője kitért arra az ellentétre is, ami Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közt feszül. Hiszen míg Varga a költségvetési egyensúly fontosságát hangsúlyozza, addig Nagy gazdasági növekedést akar látni. A befektetési szakember szerint Nagy Márton pont azzal nyerte el a kormányfő bizalmát, egyben szabad kezet a magyar gazdaság irányításában, hogy mindenáron növekedést ígért. Orbán Viktornak kulcsfontosságú, hogy GDP-bővülést tudjon felmutatni, amibe nem fér bele semmilyen hiánycsökkentés vagy kiigazítás.

„Valószínű, hogy a következő 12-18 hónapban Nagy Márton látásmódja érvényesül az országban.”

Minden további, Zsiday Viktor gondolatai az inflációs folyamatokról, a beruházások visszafogásáról és a Budapest Airport megvásárlásáról a műsorban: