Zsiday Viktor: Ezzel nem érjük utol Ausztriát, ezzel nem érünk utol senkit

Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon – vélte Zsiday Viktor. A HOLD-nál elérhető Citadella Alap portfóliókezelője két podcastban is meghívottként szerepelt, ezekből szemezgetünk megfontolandó gondolatokat.

Zsiday Viktor írásait és nyilatkozatait itt böngészheti a HOLDBLOG-on.

Az Erste Investment Webináriumán

A hazai növekedési kilátásokról

Egy ország növekedése – leegyszerűsítve – alapvetően a termelékenység növekedésétől függ. Ebből a szempontból nem vagyunk jó helyzetben. A 2012 óta eltelt 12 évben (…) a termelékenységi ütem átlagosan nagyjából évi 1 százalékkal nőtt. Mindezt úgy, hogy alacsonyak voltak a kamatok és az energiaárak, valamint érdemi uniós forrást kaptunk. Ezek a tényezők nem szükségszerűen állnak fenn a következő években. (…) Meg lennék tehát lepődve – hacsak nincs egy komolyabb strukturális változás – ha a következő években a magyar gazdaság évi 1-1,5 százaléknál nagyobb ütemben nőne. Ezzel nem fogjuk utolérni Ausztriát, ezzel senkit sem fogunk utolérni.

A kötvénypiacról

Ahogy látom, az ügyfelek – sajnos – hajlamosak a visszatekintő hozam alapján dönteni. De ha focizunk, nem arra kell futni, ahol a labda volt, hanem arra, ahol lesz. A visszafelé tekintő hozam alapján való befektetés nem biztos, hogy jó. (…) Nem zárja ki a jó visszatekintő hozam, hogy az előretekintő is jó legyen, de alapvetően nem itt vannak jó hozamok. Magyarországon a 6-7 százalék körüli hozamszint nem jó. (…) A kötvénypiacot jelenleg nem látom sem túl olcsónak, sem túl drágának, nem látok benne semmi kiugrót, szóval annyira most nem foglalkozom vele.

A részvénypiacról

Óriási emelkedést látunk a részvénypiacokon, nagy momentummal. Általában az ilyen lendületes emelkedés közben, ha van egy korrekció, akkor azt meg kell venni, mert utána általában még eléri a piac a csúcsot. Nagyon ritka az, hogy egy erős piaci emelkedés, ami mindenkori csúcson van, hirtelen véget ér, nem így szoktak véget érni a tőzsdei ralik. Általában tetőépítéssel szokott véget érni, amikor hónapokig le-fel megy az árfolyam a csúcs környékén. Ez esetben az eséseket meg lehet venni és pénzt lehet keresni.

A teljes adás itt meghallgatható:

A Portfolio Checklistben

A jegybankárokról

Nem könnyű jegybankárnak lenni. Állandó a bizonytalanság a gazdaságban, nyomást helyeznek rájuk a politikusok, okoskodnak az elemzők, szóval nehéz jól döntenie egy jegybankárnak. Ha pedig hibát követ el, mindenki az orra alá dörgöli. Nem egyszerű szakma, pláne most, Magyarországon.

A hazai kamatcsökkentésről

Írtam róla korábban: olyan erős bérnövekedés van Magyarországon, ami mellett nagyon szigorú monetáris politikát kellene folytatni. Nominálisan fel kellene értékelni a forintot, hogy a jegybank egyáltalán elérhesse az inflációs célját. (…) Ha ilyen erős a bérnövekedés, akkor nagyon magasan fog ragadni a szolgáltatások inflációja, és a teljes inflációs mutató beragadhat egy magas, egy számjegyű tartományba.

Az infláció letöréséről

Magyarországon két recesszióra, a 2009-esre és a 2012-esre volt szükség ahhoz, hogy a 2000-es évek magas inflációs démonát megöljük. Ha kiengedjük a szellemet a palackból, nagy fájdalom lesz, mire meg tudjuk ölni. Ezért is gondolom, hogy sokkal szigorúbban kell fellépni, mint elsőre elégségesnek tűnik, különben nagyon fájdalmas helyzetben leszünk pár év múlva.

A teljes adás itt meghallgatható: