Zsiday Viktor: Egyik jegybank sem éri el az inflációs célját

Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 százaléknál nagyobb mértékben nőni a következő években – mondta a HOLD-nál elérhető Citadella alap portfóliókezelője.

Zsiday Viktor, a Citadella alap alapkezelőjének írásait és szemléit itt böngészheti a HOLDBLOG-on.

Zsiday Viktor a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciájának záróprogramjaként vázolta fel Magyarország makrogazdasági kilátásait két közgazdász, Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója és Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központjának igazgatója társaságában. A Portfolio.hu anyagából idézzük Zsiday Viktor gondolatait.

Milyen a nagy kép dióhéjban a magyar gazdaságról?

A nagy európai bérkonvergencia jelentős része lezajlott, a görögöket, portugálokat nagyjából utolértük, az elmúlt húsz év sikertörténet az egész régió számára, ugyanakkor a hátszeleket nem mindig tudtuk kihasználni (sok ország kihasználta őket), amikor pedig szembeszél volt, a gazdaságírányítással is problémáink voltak.

Milyenek a következő évek konvergenciára vonatkozó kilátásaink?

Évente 1-2 százalékkal nő a magyar termelékenység, strukturálisan nagy költségvetési hiánnyal és nyomott munkanélküliséggel működik a magyar gazdaság.

Ez azt jelenti, hogy ha bekövetkezik egy világgazdasági válság a következő 5-6 évben, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1%-nál nagyobb mértékben nőni a következő években.

Hogy állnak a bizalmi tényezők a magyar gazdaságban?

Két százalék körüli reálkamat van beárazva az amerikai kötvényekbe, Magyarországon minimum 3% az egyensúlyi reálkamat, ami azt jelenti, hogy reálisnak tekinthető, 5% körüli infláció mellett 8% körüli kamatra lenne szükség, enélkül gyengülni fog a forint. A magyar költségvetés hiánya magas egy olyan környezetben, amikor nincs recesszió az USA-ban. Zsiday feltette a kérdést: mennyi lesz a hiány, ha beüt egy amerikai recesszió?

A befektető semelyik központi banknak nem hiszi el, hogy eléri az inflációs célját.

Marad a magas kamat és a megemelkedett infláció?

A globális megatrend a jegybanki függetlenség csökkenése, ami magasabb inflációt ígér a következő időszakra.