Ingatlan, mint befektetés

A magyar lakosság egyik legkedveltebb befektetési eszköze az ingatlan, de vajon tényleg ez a legjobb választás?

ELŐNYÖK

 • kevesebb pénzügyi ismeretet igényel
 • részvényekhez képest alacsony volatilitás
 • kiadás esetén havi kifizetés

HÁTRÁNYOK

 • nagy kezdőtőkével vagy hitellel lehet csak belépni
 • alacsony diverzifikációs lehetőség
 • illikvid
 • időigényes ügyintézés

ELŐNYÖK

 • kevesebb pénzügyi ismeretet igényel
 • részvényekhez képest alacsony volatilitás
 • kiadás esetén havi kifizetés

HÁTRÁNYOK

 • nagy kezdőtőkével vagy hitellel lehet csak belépni
 • alacsony diverzifikációs lehetőség
 • illikvid
 • időigényes ügyintézés

SZÁMOLJUNK EGY KICSIT!

Az ingatlanárak változását több tényező is befolyásolja, melyek közül az egyik legfontosabb a hozamkörnyezet. Nézzük meg, hogy a kamatok alakulása hogyan befolyásolhatja az árakat!

növekvő ingatlanárak

csökkenő ingatlanárak

növekvő ingatlanárak

csökkenő ingatlanárak

Hogyan változhat az ingatlanom ára?

Kamatok

Az ingatlanpiaci árakat alapvetően meghatározó tényező a hozamkörnyezet, hiszen ez egyrészt a keresleti oldal vásárlóerejét, másrészt a befektetési alternatívák hozamát is meghatározza.

Magasabb kamatok esetén az olyan kockázatmentes vagy nagyon alacsony kockázatú befektetéseken is van lehetőségünk hozamot elérni, mint a bankbetétek vagy az államkötvények. Így a befektetők nagy része ezeket az eszközöket választja, aminek köszönhetően az ingatlanpiacon kevesebben jelennek meg vásárlóként. A kisebb kereslet pedig az árak csökkenéséhez vagy stagnáláshoz vezethet.

Alacsony kamatkörnyezetben viszont már nem olyan vonzó bankbetétben vagy kötvényben tartani a megtakarításainkat, a hozam reményében kénytelenek vagyunk más befektetések után nézni. Ilyenkor sokan döntenek az ingatlanbefektetés mellett, ami a megnövekedett keresletnek köszönhetően az árak emelkedéséhez vezethet.

Magas kamatszinteknél a befektetők tehát kétszer is meggondolják, hogy vállaljanak-e kockázatot, így kevesebb lesz a beruházás, és visszafogottabb a kínálat. Emellett viszont a kereslet oldalán is fontos szerepet játszanak a kamatok. Sokan – főleg, akik lakhatási céllal vásárolnak ingatlant - hitelből finanszírozzák a vásárlást, amelyre szintén negatív hatással vannak a magas kamatok, hiszen ilyenkor drágábbá válnak a lakáshitelek.

Az ingatlanárak tehát emelkedő kamatkörnyezetben jellemzően csökkenek, míg csökkenő kamatkörnyezetben általában nőnek.

Infláció

Az árszínvonal emelkedése szintén megjelenhet keresleti és kínálati oldalon is az ingatlanpiacon. Előbbiről akkor beszélhetünk, ha a megnövekedett bérszínvonal miatt drágább ingatlanokat tudnak megvásárolni a fogyasztók, ami – ha a kínálat nem bővül – felnyomja az árakat. Utóbbi pedig főleg az új ingatlanok építésénél jelentkezhet az emelkedő nyersanyagárakon keresztül.

Mindkét esetben elmondható azonban, hogy az áremelkedés bár leköveti az inflációt, de értékbeli növekedést ettől még nem okoz. Előfordulhat, hogy tíz év múlva 20 százalékkal drágábban tudjuk eladni az ingatlanunkat, de a megkapott összegből ugyan annyi terméket vagy szolgáltatást tudunk megvenni, mert a tíz év alatt ezeknek is növekedett az ára.

Állami támogatás

A különböző lakásvásárlást célzó támogatások igencsak felemelhetik a keresletet, hiszen általuk több ember lesz képes belépni a piacra. Amennyiben pedig a lakosság széles körének elérhető a kedvezmény, akkor az beépülhet az árakba.

Érték növekedése

Míg az infláció és a kedvezmények nominálisan változtatják az ingatlan árát, megfelelő körültekintéssel ezen a piacon is kiválasztható olyan ingatlan, amelynek az értéke is növekedni tud. Ez azt jelenti, hogy nem csak az ára nő meg a kiválasztott háznak vagy lakásnak, hanem a más javakban mért értéke is. Erre többnyire akkor van lehetőség, ha egy fejlődő környéken vásároltunk, ahova egyre többen vagy egyre nagyobb jövedelmű lakosok szeretnének költözni.

Részvény vagy ingatlan?

A részvénypiac ellen gyakran felhozzák, hogy emelkedése csak a likviditásbőség és az alacsony hozamkörnyezet által vezérelt, ebből a szempontból tehát hasonló az ingatlanpiachoz. De mik az ingatlanok előnyei és hátrányai a részvényekhez képest?

Az előnyök között említendő, hogy kevesebb pénzügyi ismeretet igényel, és a részvényekhez képest alacsony a volatilitása, tehát kevésbé kockázatos. Kiadás esetén pedig a bevétel havonta érkezik.

Ezzel szemben jelentős hátrányok, hogy a befektetéshez nagy kezdőtőke, vagy hitel szükséges, amely tőke ráadásul illikviddé válik. Az ingatlanok és részvények árából fakadóan a diverzifikációs lehetőség is sokkal alacsonyabb ebben az esetben. Jelentős különbség még, hogy az ingatlan folyamatosan amortizálódik, és a kiadásra, felújításokra, ügyintézésre időt és energiát kell szánni.