Abszolút hozam

Az abszolút hozam a befektetés által megszerzett nyereség vagy veszteség egészére utal. Értékét, amely lehet pozitív vagy negatív, százalékban szokás megadni.

Megmutatja egy pénzügyi instrumentum (például részvény vagy befektetési alap) meghatározott idő alatt elért értéknövekedését vagy -csökkenését. Kiszámolása során (a relatív hozammal ellentétben) nem kerül összehasonlításra más mérőszámokkal, egyéb eszközökkel vagy referenciaértékekkel, hiszen sokszor független egyéb pénzügyi piaci tevékenységtől.

Abszolút hozam értéke

A befektetés abszolút hozama optimális esetben pozitív, veszteség esetén negatív.

Összehasonlítása a relatív hozammal

Relatív hozam esetén egy pénzügyi befektetés hozamát saját kategóriáját, versenytársait és az egész piac szereplőit, tevékenységeit leíró mérőszámokkal hasonlítjuk össze. Cél a lehető legnagyobb hozam elérése. Az eszköz sikerességét ebben az esetben az iparág standard értékhez vagy az általános piaci értékhez hasonlítjuk, ezek az úgy nevezett referenciaértékek.

Abszolút hozamú befektetési alapok

Abszolút hozammal mért befektetés esetén a cél a mindenkori piaci viszonyokhoz képest versenyképes nyereség elérése. A portfólió menedzserek jellemzően nagyobb szabadságot kaphatnak a befektetés kezelése során. Ide tartozhat a vagyon rugalmas mozgatása, vételi (long) és eladási (short) pozíciók felvétele, ezáltal pedig a profitálás többféle módja.

Egy másik szempont szerint megkülönböztethetünk nominális és reálhozamot. Miben más ez a csoportosítás? Olvassa el a reálhozamról szóló cikkünket is!