Adókedvezmény

Az adókedvezmény az állam által nyújtott támogatás, melynek következményében az adófizetőnek csak az adókötelezettség egy részét kell megfizetnie.

Adókedvezmény jelentése

Az adóhatóság magánszemélyeknek és vállalkozásoknak adókedvezményt, illetve adómentességet is adhat. Az adókedvezmény mögötti indok lehet a kiegyenlített közteherviselés érvényesítése, bizonyos termékek árának befolyásolása, és ezzel a kereslet ösztönzése, illetve visszafogása vagy egyes iparágak intenzívebb támogatása. Kedvezmények nem csupán az adó fizetője alapján kerülhetnek meghatározásra, hanem az adó alapja által is.

Adókedvezmények meghatározása

Az adókedvezmények alapvető szükségleti cikkeket, sokgyermekes családokat, betegséggel küzdő egyéneket, elmaradott térségeket (felzárkóztatás céljából), vagy akár beruházásokat is támogathatnak. Példaként megemlíthető első házasok adókedvezménye, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye vagy egyéb családi adó- és járulékkedvezmények. Ezek a kedvezmények az adóalapra vonatkoznak.

Nem adóalapra, hanem közvetlenül a fizetendő adó mértékére vonatkozó kedvezmény például a személyi kedvezmény, amely súlyosan fogyatékos természetes személyek számára rendelkezik az adófizetési kötelezettség csökkentett értékéről.

A könnyítéseket az állam akár termékek vagy gazdasági szektorok támogatására is alkalmazhatja. Ilyenkor a társadalom számára hasznosnak ítélt termékeket vagy szolgáltatásokat adókedvezménnyel lát el az állam, így tudja ösztönözni a fogyasztói keresletet. Társasági adó esetén például az energiahatékonysági beruházások (például elektromos autók vásárlása) esetén vehető igénybe adókedvezmény. Ennek célja a környezettudatosabb tevékenységek elősegítése. Ellenpéldaként megemlíthető a cigaretta és egyéb dohánytermékek jövedéki adójának megemelése, amellyel a termékek fogyasztásának mérséklése a cél.

Bizonyos esetekben ideiglenes, kisebb összegű adómentességek is részét képezhetik gazdasági intézkedéseknek, például a koronavírus hatása miatt hátrányosan érintett szakmák (például kozmetikusok, masszőrök, építési, szerelési tevékenységet végzők), vagy adott iparágakban dolgozók (turizmus, vendéglátás vagy mezőgazdaság) pár hónapos adókedvezményben való részesülése.