Adóparadicsom

Adóparadicsom alatt azokat az országokat értjük, ahol olyan kedvező adófeltételek állnak fenn, amelyek segítségével optimalizálható, vagy minimálisra csökkenthető a befizetett adó mértéke.

Adóparadicsom jelentése

Jellemzően kisebb, főként turizmusból élő országok működnek adóparadicsomként. A jelenlegi legnagyobb adóparadicsomok közé tartozik például Andorra, Belize, Bermuda, Hong Kong, Monaco, Mauritius, Panama és Tobago vagy Vanuatu állama. Közülük az Európai Unió adótörvények szempontjából többet is nem együttműködő országoknak könyvel el.

Adóparadicsomok gazdasága

Az adóparadicsomok a kedvező adófeltételeiknek köszönhető nagy mértékű külföldi tőke beáramlása útján tesznek szert gazdasági haszonra. Az adóparadicsomokban tevékenykedő magánszemélyek vagy vállalatok tehát állampolgárság vagy üzleti jelenlét nélkül is kedvező adófeltételekhez juthatnak. Emellett ezen országokban gyakori a kedvező hitelfelvételek lehetősége is.

Kedvezmények egy adóparadicsomban

Az adóparadicsomok adórendszerében jellemzően a társasági és a személyi jövedelemadó esetén a legnagyobbak a kedvezmények. A jelentősen alacsony, vagy sokszor teljesen hiányzó adókötelezettség mellett több egyéb – nem csupán pénzügyi – kedvezményben is részesülhetnek az adóparadicsomban bejegyzett vállalatok és magánszemélyek. Ezek közé tartozhat például, hogy a közgyűlések informális keretek közt folyhatnak, a vezetők és tulajdonosok neveit titok övezheti, nem teljesen transzparensek a vállalati információk, illetve minimális az állami beavatkozás mértéke. A befektetők és a vállalkozások csökkenthetik adóikat az adóparadicsomok adókedvezményes lehetőségeinek kihasználásával. A jogalanyoknak azonban biztosítaniuk kell, hogy megfeleljenek az összes vonatkozó adótörvénynek.