Adósságrendező hitel

Az adósságrendező hitel olyan hitelkonstrukció, amelynek célja a már meglévő hitelek visszafizetése egy kedvezőbb feltételekkel rendelkező hitel segítségével.

Ennek során a meglévő (több) hitel helyett, egy hitelfizetés történik. Ennél a hitelkonstrukciónál jellemzően az alacsonyabb kamat, és az ezáltal alacsonyabb törlesztőrészlet által kedvezőbb a korábbi hitelfizetések összességével szemben. Az adósságrendező bankokon, hitelszövetkezeteken keresztül vehető fel.

A hitel feltételei

Az adósságrendező hitel csupán fedezet nélküli hitelek esetén lehetséges, amelyek esetén a hitelezőnek nincsen zálogjoga az adós ingó és ingatlan tulajdonára. Fedezet nélküli hitelre példa lehet a diákhitel, vagy a személyi kölcsön.

Maga az adósság rendezésére felvett hitel azonban lehet fedezettel rendelkező és fedezet nélküli is. A hitel felvétele előtt szükséges megállapítani a hitelek teljes összegét, emellett tisztázandó a hitel futamideje is. A fizetés jellemzően fix összegű havi törlesztőrészlettel történik. A lehető legkedvezőbb, versenyképes kamatlábhoz való hozzájutásban előnyt jelent, amennyiben az adósnak megfelelő törlesztési előzményei vannak (tehát megfelelően törlesztette az eddigi tartozásait).

Adósságrendező hitel a hitelező oldaláról

A hitel ezen formája kedvező konstrukció lehet a hitelező számára, hiszen a hitel visszafizetésének valószínűsége jelentős mértékben megnő. A hitelező legtöbbször egy pénzügyi intézmény, például bank vagy hitelszövetkezet, de léteznek kifejezetten adósságrendezésre specializálódott vállalatok is.