Adóstárs

Az adóstárs egy természetes személy, aki hitelfelvétel esetén a kölcsön és járulékai visszafizetéséért az adóssal megegyező felelősséggel és kötelezettségekkel bír.

A többszemélyes hitelfelvétel előnyt jelenthet a hitel megszerzésében, hiszen az adósok így jellemzően több forrásból gazdálkodnak. A felelősség megosztásával, így nem csupán az adósok, hanem a bank biztonságérzete is megnövekszik, amelynek eredménye akár alacsonyabb kamatláb, vagy nagyobb összeg is lehet. Második személy bevonására jellemzően személyi kölcsönök esetén van lehetőség, az adóstársak gyakran házastársi, vagy rokoni viszonyban állnak egymással.

Kötelezettségek

A közös hitelfelvétel esetén a felelősség a hitel egészére kiterjed és a fizetési kötelezettség egésze vonatkozik mind az adósra, mind az adóstársra. Ennek értelmében, amennyiben az adós nem képes teljesíteni a hitel visszafizetését, annak kötelessége teljes mértékben az adóstársra hárul. Ebből következik, hogy adóstársként újabb, önálló hitel felvétele általában nem lehetséges a futamidő lejárta előtt.

Adóstárs bevonása

Az adós számára kedvezőbb feltételeket biztosíthat, ha bevon egy adóstársat a hitelügyletbe. A házassági szerződésből adódóan hitelkérelem esetén a házastársak kötelező jelleggel adóstársaivá válnak a másik félnek. A hitelkérelem felülvizsgálata során a hitelező az adós és a társa fizetőképességét is vizsgálja. A hitelfelvétel feltételei pénzintézettől függően változhatnak, adóstárs bevonása jellemzően személyi kölcsön felvétele esetén lehetséges, amelynek egyik leggyakoribb példája a lakáshitel.

Adóstárs kivonása

A hitelfizetésből történő kivonás a futamidő alatt lehetséges, amennyiben az adósminősítésen megállapítottak alapján a bennmaradó adós a kötelezettségeit teljesíteni tudja. Az adóstárs kivonása egy szerződésmódosítással valósul meg.