Alapok alapja

Az alapok alapja egy olyan befektetési alap, amely más befektetési alapokba fektet, azaz portfóliója befektetési jegyekből áll.

Alapok alapja jelentése

A befektetési alapok ezen típusa különböző kategóriájú alapokba történő befektetés által kedvező eszközallokációt, széleskörű diverzifikációt és a kockázatok csökkentését teszi elérhetővé. Emellett azonban az ilyen típusú alapok költségaránya általában magasabb, mint a szokásos befektetési alapoké.

Alapok alapja előnyei

Az alapok alapja jellemzően kisbefektetőknek lehet előnyös, akik kevesebb kockázattal szeretnének jobb kitettséget elérni, mint az egyes alapokba történő közvetlen befektetés esetén. Ebbe az eszközbe történő befektetés professzionális vagyonkezelési szolgáltatásokat és szakértelmet nyújt. Ennek köszönhetően olyan piacok elérése is lehetővé válik, amelyek nagyobb mértékű szaktudást, felkészültséget igényelhetnek.

Működése

Az alapok alapja befektetési alap más befektetési alapok befektetési jegyeit vásárolja meg. A befektetési módszerrel így egyszerűbb a portfólió elemeinek diverzifikálása. Ennek oka, hogy nem különböző értékpapírok, részvények, kötvények és további eszközök alkotják, hanem ezeket magában foglaló befektetési jegyek. Így rajta keresztül elérhetőek akár olyan termékek és távolabbi piacok is, melyekhez alapesetben részletes szakmai ismeretekre és felkészültségre lenne szükség az optimális befektetések megtalálásához.

Alapok alapja hátrányai

A konstrukció a vagyonkezelési szolgáltatásból adódóan magas többletköltségekkel járhat, mivel az éves alapkezelési díjon felül nem csupán az alap kezelője, hanem az összes megvásárolt befektetési alap kezelője is díjat számít fel. Az alapkezelési díj a kezelt vagyonból kerül levonásra, összegének kivonásával kapjuk meg a nettó vagyont és az egy jegyre jutó nettó eszközértéket. Emellett nehézséget jelenthet a befektetők számára a megfelelő, szakképzet vagyonkezelők és ideális portfólió megtalálása. Ezen belül fennállhat annak a veszélye, hogy az összesített portfólió végül ugyanazt a részvényt vagy értékpapírt birtokolja, csökkentve ezzel a tényleges diverzifikációt.