Államadósság Kezelő Központ

Az Államadósság Kezelő Központ (vagy röviden ÁKK) a költségvetési hiány biztonságos finanszírozását működtető intézmény.

Államadósság Kezelő Központ célja

Az ÁKK küldetése, hogy finanszírozási célját hosszú távon alacsony költségek mellett, a kockázatok figyelembevételével, magas szakmai színvonalon, kifinomult módszerekkel valósítsa meg.

Államadósság Kezelő Központ feladata

Alapvető tevékenysége, hogy az éves költségvetési törvény alapján gondoskodik a központi költségvetés fizetőképességének fenntartásáról, az államadósság, valamint az állam átmenetileg szabad pénzeszközeinek kezeléséről. Az ÁKK készíti el a költségvetés éves és középtávú finanszírozási tervét. Majd ezután kidolgozza az államadósság finanszírozásának stratégiáját, koordinálja az államadósságok kifizetését, az állampapírok kibocsátását, valamint a hitelfelvételeket és hitelátvállalásokat is.

Emellett az ÁKK feladatköre magába foglalja a másodlagos állampapírpiac szervezését is. Ide tartozik a

  • sajátszámlás kereskedés,
  • értékpapír kölcsönzés,
  • repó és fordított repó műveletek végzése és
  • az azonnali és határidős-, fedezeti– és csereügyletek, illetve származtatott ügyletek kötése.

Feladata továbbá az államadósság alakulásáról és az állampapírpiac folyamatairól történő tájékoztatás. Az intézmény Magyarországon 1995 óta működik.

Államadósság Kezelő Központ felépítése

Az ÁKK egy zártkörűen működő részvénytársaság, felépítését tekintve a szervezet csúcsán a pénzügyminiszter helyezkedik el, akinek a vezérigazgató tartozik elszámolással. A vezérigazgató felel a mindennapi tevékenységek gördülékeny menetéért, az irányítása alá tartozó egységek felelősek többek közt a finanszírozási és költségvetési stratégiák kidolgozásáért, vagy a kockázatelemzésért.

Államadósság kezelése

Az adósság-kezelés feladata, hogy minimális költségek és reális kockázatok vállalása mellett hosszú távon és folyamatosan biztosítsa a költségvetés finanszírozási igényét. Az Államadósság Kezelő Központ ezáltal ideális esetben a lehető leghatékonyabb költség-kockázat aránnyal rendelkező adósságszerkezetet valósítja meg, minimalizálva a finanszírozási kockázatot, az árfolyamkockázatot és a partnerkockázatot.

Államadósság gazdasági hatása

Általánosan elmondható, hogy az államadósság túl magas szintje negatív irányban befolyásolja az ország gazdaságát, az állami és a privát szektorban egyaránt. Az egyik legjelentősebb hatás, hogy az állam adósságait (többnyire) adókból kell finanszírozza, amelynek emelése hátrányosan érintheti a gazdasági szereplőket. Az államadósság növekedése hatására emelkedhet a kamatlábak nagysága is, amely a beruházások visszaeséséhez és a gazdaság lassulásához vezethet.