Állami kamattámogatás

Az állami kamattámogatás bizonyos feltételek mellett igénybe vehető engedményt jelent a felvett hitelre fizetendő kamatra vonatkozóan.

Állami kamattámogatás célja

Az állam által biztosított támogatás célja Magyarországon többnyire a gyermekvállalási kedv növelése, így a legtöbb kedvezmény a gyermekvállalás előtt álló, vagy többgyermekes családokra vonatkozik. Ennek ellenére más társadalmi csoportok számára is meghatározható egy ilyen kedvezmény, támogatható például tanulói jogviszonnyal rendelkező vagy mezőgazdálkodással foglalkozó személyek ingatlan vásárlása vagy építése is.

Az állami kamattámogatás feltételei

A kamattámogatás odaítélésekor mind a kedvezményezettre, a hitelfelvétel tárgyára, a közvetítő hitelintézetre és számos egyéb részletre is vonatkoznak teljesítendő feltételek.

A kamattámogatás leggyakoribb feltételei:

  • az ingatlan vásárlója és leendő tulajdonosa között nem lehet rokoni kapcsolat;
  • a támogatott személynek igazolnia kell, hogy minimum 50 százalékos tulajdoni résszel rendelkezik az ingatlanban (legyen szó akár vásárolt, akár épített lakásról);
  • az igénylőnek rendelkeznie kell állandó, bejelentett munkahellyel, elvárt, hogy legalább 180 napja legyen társadalombiztosítási jogviszonya, legfeljebb 15 napos megszakítással;
  • az igénylőknek nem lehet köztartozása az állami adó- és vámhivatal felé.

Állami kamattámogatás mértéke

A kamatkedvezmény mértékének megállapítása során is számos befolyásoló feltétel lehet érvényben, mint például a kedvezményezett gyermekeinek száma, állampolgársága, a kölcsön összege, annak felhasználási módja. Az állami kamattámogatás mértéke jellemzően a számított állampapírhozamnak, vagy referenciahozamnak bizonyos hányadaként kerül meghatározásra. A kamattámogatás összegét a meghatározott feltételek nem, vagy csak részleges teljesülése (például ingatlan rövid időn belüli értékesítése, családalapítás elmaradása) esetén a kedvezményezett köteles a kapott kamatot az állam számára visszatéríteni, sőt, akár büntető kamatra is kötelezhetik.

Otthonteremtési kamattámogatás

A Családi Otthonteremtési kedvezmény, vagy ismertebb nevén CSOK keretében a feltételeknek megfelelő családok ingatlanvásárláshoz egy meghatározott összegű támogatást vehetnek fel és emellett jogosultságot szerezhetnek kamattámogatással rendelkező hitelre. A program keretében felvett hitel új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához vagy korszerűsítéséhez használható fel. A kamat ez esetben évi fix 3 százalék, a hitel futamideje legfeljebb 25 év. A felvehető összeg két gyermek esetén maximum tíz, három vagy több gyermek esetén maximum 15 millió forint.