Annuitás

Az annuitás általánosan olyan pénzügyi struktúrát takar, ahol az egyik fél azonos összegű részleteket fizet a másik félnek több perióduson át. Az annuitás leggyakoribb előfordulási formái a banki hitelezés, az élet- vagy nyugdíjbiztosítás. 

A kifizetendő összeg kiszámíthatósága miatt is vált elterjedt pénzügyi struktúrává. Az annuitás összege egyaránt magába foglalja a tőke és a tőkére fizetett kamat összegét. Speciális formája az örökjáradék, ahol a kifizetéseknek nincs hivatalos lejárati ideje, így tőkét nem törleszt.

Annuitás kalkulátor

Egy excel alapú annutiás kalkulátor itt érhető el. Az annuitás kalkulátorban elég a felvett kölcsön összegét, illetve a szerződésben foglalt kamatot és futamidőt megadni. Érdemes megjegyezni, hogy a szerződés tartalmazhat a kamaton felül egyéb költségeket és díjakat is.

Biztos többekben felmerült már hiteltörlesztéskor, hogy hogyan lehet az, hogy a felvett összeg nagy részét már kifizettem a banknak, de a meglévő tartozásom még alig csökkent a visszafizetett összeghez képest. Ahogy a bevezető is írja, az annuitás részletfizetései egy összegben tartalmazzák mind a kintlévőségre fizetett kamatot, mind a kintlévőség tőketörlesztését. Lévén, hogy a futamidő elején értelemszerűen magasabb tőketartozásra azzal arányban több kamatot kell fizetni, így a futamidő elején a részletfizetés csupán kisebbik része megy tőketörlesztésre. Ennek megfelelően a hátralévő tartozás is lassan kezd erodálódni, azonban a futamidő végéhez közeledve egyre gyorsabban fog apadni tartozásunk.

Az annuitásoknak két hasonló, de pénzügyileg fontos különbséggel rendelkező válfaját különböztetjük meg.

  • Hagyományos annuitás: A hagyományos annuitás struktúrák mindig a pénzügyi periódus végén fizetnek részletet, így jelenértékük alacsonyabb az azonos részletekkel rendelkező, esedékes annuitásoknál. Hagyományos annuitás esetében csak használat után fizetünk használatért – legyen az autó, ingatlan, vagy pénzügyi tőke. Legelterjedtebb formái a kötvények, betétek, és pénzügyi kölcsönök.
  • Esedékes annuitás: Esedékes annuitás esetében a részletfizetés mindig a pénzügyi periódus elején, a használatot megelőzően történik. Emiatt jelenértékük magasabb az azonos részletekkel rendelkező hagyományos társaikénál. Legelterjedtebb formái az ingatlanbérlés, autó- vagy gépkölcsönzés.

Örökjáradék

Az örökjáradék, ahogy a neve is utal rá, egy lejárat nélküli annuitás. Az összes részlet csupán kamatot fizet, tőketörlesztésre a részletfizetéskor nem kerül sor. Az örökjáradék ugyanakkor visszaváltható, amennyiben a kibocsátó azt visszavásárolja a befektetőtől. A visszavásárlás feltételeiről és körülményeiről érdemes mindig az örökjáradék prospektusából tájékozódni.

Az euróválságot követően igen elterjedt finanszírozási forma lett az európai bankok körében az örökjáradékok kibocsátása. Habár ezek az eszközök jóval a piaci kamatok feletti hozamot ígérnek, az ár volatilitása és az örökjáradékok bonyolult jogi struktúrája miatt leginkább csak intézményi befektetőknek ajánlott vásárolni őket.

Nyugdíjbiztosítás

Az annuitások a hitelt felvevőknek ismerősek lehetnek. Ugyanakkor annuitást megtakarítási formaként is használhatunk portfóliónkban. A nyugdíjbiztosítás ennek egy tipikus formája. A konstrukció szerint aktív éveikben befizetett tőkét, illetve az ezeken elért hozamot annuitás formájában kapjuk vissza a biztosítótól nyugdíjas éveink alatt. A nyugdíjbiztosítás jellege abból adódik e megtakarítási formának, hogy a biztosító a piaci hozamoktól függetlenül garantál nekünk egy minimális összeget, amely általában a mindenkori kockázatmentes hozamhoz van kötve.