Árutőzsde

Az árutőzsde az árupiaci kereskedelem színtere, ahol árupiaci termékek, és azok határidős áruügyleteinek kereskedelme folyik.

Az árupiaci termékek a kereskedelemben használt olyan alapvető javak, amelyek felcserélhetők más, azonos típusú termékekkel. A különböző termelőktől származó termékek között tehát nincs jelentős különbség. Ide tartoznak például a különböző mezőgazdasági áruk, mint a gabonák, a só, cukor vagy a kávé és a nyersanyagok, mint a kőolaj, gáz, vas vagy arany. Tőkejavak közül ide tartozhatnak különböző pénzügyi termékek, például devizák.

Az árutőzsdén történő kereskedelem esetén nem mindig a konkrét termékekkel, hanem bizonyos ügyletek esetében az árváltozásukat tükröző pénzügyi termékekkel folyik a kereskedelem. Az árutőzsde szigorúan érvényesíti a folyó szerződésekre és a kapcsolódó befektetési termékek kereskedelmére vonatkozó szabályokat és eljárásokat.

Árutőzsde termékei, árai

Az árupiacon határidős áruügyletekkel is folyik a kereskedés, hiszen a sztenderd minőség és fix szállítási pont kiszámíthatóvá teszi a jövőben szállított termékek tulajdonságait és költségeit. Az árupiacokon az áruk minőségét sztenderdek alapján határozzák meg (például a fémek tisztasága).

Az árupiaci alapok olyan befektetéseket foglalnak magukban, melyek árfolyama az adott árupiaci termékek árváltozásától függ. Az árutőzsdei termékek nagy része ez alapján legtöbbször szerződéseket, határidős ügyleteket, jövőre vonatkozó megrendeléseket, adásvételi szerződéseket foglal magában, előre meghatározott mennyiségben és áron.

Az árupiaci termékek árát az adott áru iránti kereslet és a kínálat határozza meg, melyeket több tényező is befolyásolhat, mint például természeti katasztrófák, gazdasági események vagy sokkok.

Árutőzsdei környezet, szereplői

Az árupiaci határidős áruügyletekkel kétféle kereskedő foglalkozik. Az első típus a vevők és az eladók csoportja. Ők az ügyleteket tényleges vásárlásra vagy eladásra szánják, a határidő lejártakor tehát megtörténik az áru leszállítása.

A másik típusú kereskedő a spekuláns, akinek célja nem konkrét áru vásárlása, hanem az árváltozásból származó különbségek kihasználása, így szerezve profitot az árupiaci termékekkel történő adás-vételekből.

A legjelentősebb árutőzsdék

A világ legjelentősebb árutőzsdéi közé tartozik

  • a Chicago Mercantile Exchange (CME) Group,
  • a New York Mercantile Exchange (NYMEX),
  • Európában pedig az Intercontinental Exchange (ICE) a legjelentősebb árutőzsde.

Magyarországon a Budapesti Árutőzsde (BÁT) 1899 óta működött. 2003-ban a hatályba kerülő tőkepiaci törvények előírásai alapján a társaság részvénytársasággá alakult. Ez után 2005-ben teljesen beolvadt a Budapesti Értéktőzsde Zrt. szervezetébe.