Átváltoztatható kötvény

Az átváltoztatható kötvény egy értékpapír, amely lehetőséget ad tulajdonosa számára, hogy egy adott ponton a kötvényét részvénnyé váltsa át.

Ezzel az addig csupán hitelviszonyt megtestesítő értékpapír tagsági jogokat megtestesítő értékpapírrá válik. Módosul többek között az elvárt hozam meghatározása és értéke, az értékpapírhoz kapcsolódó jogok, a pénzáramlás jellege, a kockázat forrása, a papír lejárati ideje, illetve a kibocsájtó kötelezettsége is. Gyakran használják az átváltoztatható kötvényt újonnan induló vállalkozások esetén. A kezdeti magas kockázat ezzel a megoldással ellensúlyozható, később, stabil működés esetén viszont van lehetőség tulajdonosi körbe történő csatlakozásra.

Kötvény és részvény közötti különbség

A részvény egy tulajdonjogot megtestesítő értékpapír. birtokosa bekerül a vállalat tulajdonosainak körébe így jogosult lesz többek között a közgyűlésen való részvételre és szavazásra is.

A kötvény ezzel szemben hitelviszonyt testesít meg. Tulajdonosa a névértéknek megfelelő összeget fizet az értékpapír kibocsájtójának, amit később kamatostól kap vissza. A két értékpapír eltérő kockázattal és várható hozammal rendelkezik. Általánosságban a részvények volatilitása (árfolyamingadozása) nagy, a kötvények pedig kisebb kockázattal rendelkeznek. Ez alól azonban bőven lehetnek kivételek.

Átváltoztatható kötvény előnyei

Átváltoztatható kötvények vásárlása abban az esetben éri meg, ha az idő előrehaladtával a tulajdonosi jogok kedvezőbbek lehetnek a kötvényhez képest. Az elvárt hozam meghatározás nem csupán az árfolyamnyereségből kerül meghatározásra, hanem kötvény esetén a kamatjövedelem, részvény esetén pedig a tulajdonosi osztalék összege is hozzáadódik. Az osztalék lehet az egyik legfőbb előnye a részvényvásárlási opció elfogadásának.

Ezzel együtt viszont a kockázat jellege is változik, hiszen a mindkét esetben fennálló árfolyam mellett a kötvény visszafizetési, a részvény pedig likviditási kockázatot foglal magában. Emellett, a kötvények esetén biztosan meghatározható a kifizetés időpontja és ha fix a kamat, akkor az összege is. Részvények esetén ez nem áll fenn, csupán becslés lehetséges.

Amennyiben a kötvény tulajdonosa nem tartja kedvező döntésnek a részvényvásárlás lehetőségét, a futamidő lejártakor dönthet az átváltási jogról való lemondásról is, ekkor (a fennmaradó) tőkét kamattal együtt kifizetik.