AVDH hitelesítés

AVDH hitelesítés az online ügyintézés során az aláírások helyettesítésére létrejött módszer.

Online ügyintézés során gyakran olyan hivatalos dokumentumok csatolása szükséges, mint a jognyilatkozat, meghatalmazás vagy szerződések. Előfordulhat, hogy nem elég az aláírt dokumentumot beolvasva, vagy fényképként feltölteni, hanem online hitelesítésre van szükség. Ennek egyik eszköze az elektronikus aláíró tanúsítvány, ezzel azonban kevés magánszemély rendelkezik.

A probléma megoldására létrehozták az AVDH-t, vagy más néven azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítést. Ez a szolgáltatás az online történő hivatalos ügyintézés biztonsága érdekében jött létre természetes személyek számára.

AVDH hitelesítés célja

A hitelesítés biztosítja, hogy a felhasználó hiteles elektronikus aláírást hozzon létre, mely teljes mértékben elfogadható és biztonságos hivatalos ügyek elektronikus formában történő intézése esetén. A hitelesítéssel az aláíró személy igazolja, hogy a dokumentum valódi, annak tartalmával egyetért és elfogadja. Az adott dokumentum teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül. Ez azt is jelenti, hogy vita esetén a bíróság elfogadja bizonyítékként.

Az AVDH előnyei közé tartozik, hogy ingyenes, bármilyen eszközről elérhető és egyszerű használatának köszönhetően nagyban megkönnyíti az online ügyintézést.

AVDH hitelesítés menete

A hitelesítés ezen a linken érhető el, az ügyfélkapuba történő belépés után.

Az adott dokumentum feltöltése után mindössze a hitelesítés megfelelő típusának és a fájlformátumnak a kiválasztására van szükség. Az Általános Szerződési Feltételek elfogadása után az elkészült dokumentumok a felületről letölthetőek, de lehetőség van e-mailben is elküldeni őket.

Korábban már aláírt, vagy AVDH hitelesítéssel ellátott dokumentumok esetében is lehetőség van a dokumentumok újabb hitelesítésére, például szerződések esetében. Ilyenkor a letöltés után egy tömörített fájl jön létre.

Az elkészült dokumentum tartalmaz egy AVDH bélyegzőt, mely tanusítja, hogy az adott dokumentum a rendszerben hitelesítésre került és a dokumentum tartalma ezt követően nem változott meg. Az AVDH bélyegző tartalma és érvényessége az ellenőrzést támogató alkalmazásokkal ellenőrizhető például ezen az oldalon.

Ki fogadja el az így hitelesített dokumentumokat?

A hatóságok, közigazgatási intézmények és nagy közüzemi szolgáltatók mind elfogadják az így hitelesített hivatalos iratokat. A teljes bizonyító erejű magánokirat ADVH-val történő létrehozása esetén a tanúk aláírása sem szükséges.