Ázsió

Az ázsió jelentése felár vagy prémium. Valuták, illetve értékpapírok piaci árának névértéken felüli részét fejezi ki.

Konvenció szerint százalékos formában értelmezzük. Ellentéte a diszázsió, amely a piaci érték névértéktől történő elmaradását fejezi ki, az ázsióhoz hasonlóan százalékos formában. Manapság leginkább a kötvényelemzések során,  a kötvény elemző által megállapított belső értéke, illetve piaci értékének különbségeként használatos.

Eredete

Az ázsió szó az olasz aggio (prémium) szóból francia és német közvetítéssel kerülhetett be a magyar nyelvbe. Eredetileg három elkülöníthető jelenség leírására szolgált a nemesfém standardok idején:

  • Országok között különféle valutapárok esetén megfigyelhető eltérő átváltási árfolyamokra.
  • Adott valutapárok országon belüli átváltási árfolyamai közötti különbségire.
  • A rosszabb értékű pénzveretek anyaországi és külföldön tapasztalható értékeltségek különbségének leírására.

Ezen helyzetek fennállása sok esetben azonban az arany és ezüst standardokból következett. Az aranystandard megszűnt, azonban ma is használható a kifejezés a valuták eltérő vételi és eladási árfolyama között megfigyelhető különbözőség leírására. Ennek ellenére ilyen értelemben történő használta ma kifejezetten ritka.

Ázsió a kötvények esetében

Ma leginkább kötvények árazásához kapcsolódóan beszélünk ázsióról. A kötvények hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Ázsióról abban az esetben beszélhetünk, amennyiben az adott kötvény belső értéke nagyobb, mint a piaci értéke. A kötvények belső értékének meghatározása a jelenértékszámítás elveinek megfelelően történik. A várható jövőbeli hozamait a hozzájuk tartozó diszkontrátával lediszkontáljuk majd (több pénzáram esetén) összeadjuk. Az így kapott érték tekinthető a kötvény belső értékének. A kötvény piaci árának az éppen kereskedhető árát tekintjük. Amennyiben belső érték nagyobb, mint a piaci érték, akkor ázsióról, míg fordított esetben diszázsióról beszélhetünk.

Például amennyiben egy kötvény belső értéke 1050 forint, a piaci ára viszont csak 1000 forint akkor 5 százalékos ázsióról beszélhetünk.

Ázsiós tőkeemelés

Az ázsió kifejezés használatos bizonyos esetekben tőkeemelés során is. Számvitelben akkor tekintünk ázsiósnak egy tőkeemelést, amennyiben a tőkeemelés a mögöttes részesedés névértékét meghaladó értékben történik. Másképpen fogalmazva a tőkeemelés során a frissen bevont tőke tulajdonosai által megszerzett tulajdoni hányad nem lesz arányos a bevont tőke jegyzett tőkéhez viszonyított mértékéhez képest, hiszen előbbit a részesedés, nem pedig annak ára fogja meghatározni. Ebben az esetben az ázsióra eső rész nem a jegyzett tőke közé, hanem a tőketartalékba kerül.

Tipikus példa egy elképzelt startup. A vállalat bír 10 millió forint jegyzett tőkével, de ígéretes fejlődés előtt áll. Tőkeemelés útján 50 százalékos részesedést szerez egy befektető a vállalatban 500 millió forintért. A vállalat új jegyzett tőkéje 20 millió forint lesz, illetve 490 millió forint kerül a tőketartalékba.

Ebben az esetben 4900 százalékos ázsióról beszélhetünk.